skip to content
 
 
 
05/05/2017

Ob dnevu Evrope mladi z evropskimi poslanci o prihodnosti EU

Danes se je v Hiši EU začel sklop prireditev in slovesnosti ob dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, pod skupnim naslovom Doživi Evropo, pridi na dneve EU.

Slavnostne otvoritve štiridnevnega praznovanja so se udeležili tudi evropski poslanci Milan Zver, Lojze Peterle, Igor Šoltes in Franc Bogovič ter italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo.

Otvoritvi je sledil pogovor mladih s štirimi evropskimi poslanci. Mlade je zanimala predvsem prihodnost Evropske unije, brexit in integracije, pa tudi zanje aktualne teme, še zlasti na področju izobraževanja.

“Evropska Unija je postala nekakšen okvir, ki bi si ga morali vsi želeti,” je uvodoma povedal Milan Zver. “Res je, da včasih kihne, se prehladi, tudi zboli, da slabo učinkujejo inštitucije, vendarle pa se Evropski uniji zaradi tega še ne splača odpovedati. Mislim, da ne bo nikoli močna, zabetonirana struktura, ampak bodo morali evropski politiki vselej iskati neko ravnovesje med tako imenovano nevladno metodo in med skupno metodo vladanja,” je še povedal poslanec.

“Po desetletjih je politika pripeljala do tega, da se moramo spraševati, kako naprej in mislim, da bo kaj teh vprašanj zadelo tudi vas. Ker boste vi, veliko prej, kot si mislite, prevzeli naše vloge v slovenskem državnem zboru, kot tudi v Evropskem parlamentu,” pa je mlade opozoril Lojze Peterle.

“Vesel sem, da je danes tu toliko mladih. Prihodnost je na vaših plečih in mi, ki imamo danes na izposojo to vašo prihodnost, upamo, da jo bomo uspeli krmariti po pravi poti,” je mlade nagovoril Igor Šoltes in še poudaril, da so sedaj ključni varnost, davčna politika ter prost pretok blaga in ljudi.

Franc Bogovič pa je mlade pozval: “Ko boste imeli možnost odločati, pojdite na volitve in odločajte o svoji usodi. V zadnji analizi evropskih volitev je bilo ugotovljeno, da so mladi najbolj abstinirali volitve in so za njih odločali starejši. Odločajte o svoji usodi sami in jo čim prej vzemite v svoje roke.”

V pogovoru so sodelovali učenci in učitelji iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Koseze, Srednje ekonomske in trgovske šole v Novi Gorici, Gimnazije Nova Gorica, Gimnazije Celje-Center ter Ekonomske šole, Gimnazije in srednje šole Celje in Srednje ekonomske šole Maribor.

Po resni debati pa je sledilo še bolj zabavno spoznavanje Evrope - vse od okušanja tradicionalnih slaščic iz različnih evropskih držav, nagradnih kvizov in ustvarjalnih delavnicam, pa do ogleda interaktivne razstave Doživi Evropo v Hiši EU. Mladi so si ogledali tudi gledališko predstavo z naslovom Drobci skupnih evropskih korenin, ki jo je po pripovedkah iz vseh držav članic EU zanje zaigral Teater na vas'. Pripovedke je v knjigi zbrala in uredila Dušica Kunaver s sodelavci. Predstava in knjiga izpostavljata dejstvo, da imamo evropski narodi kljub vsem različnostim veliko skupnega, tako v preteklosti kot danes.