skip to content
 
 
 
17/11/2017

Ob filmu Nečista kri dijaki s Francem Bogovičem spregovorili o predsodkih

V okviru Filmskih dnevov LUX 2017, je potekala okrogla miza z naslovom Od nasilja do sožitja – šola kot prostor spoštovanja različnosti in integracije, kjer so sodelovali evropski poslanec Franc Bogovič, dr. Zalka Drglin, in Mari Dobnik Žerjav.

Okrogla miza o diskriminaciji
Okrogla miza o diskriminaciji

 

V okviru Filmskih dnevov LUX 2017, ki potekajo v sklopu filmskega festivala LIFFE, je Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v Cankarjevem domu v Ljubljani  pripravila okroglo mizo z naslovom Od nasilja do sožitja – šola kot prostor spoštovanja različnosti in integracije, kjer so sodelovali evropski poslanec Franc Bogovič, dr. Zalka Drglin, raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, in Mari Dobnik Žerjav, psihologinja na OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki.

Evropski poslanec Franc Bogovič je poudaril pomen evropske filmske nagrade Lux in družbenih problemov, ki jih filmi osvetljujejo. Temo filma, diskriminacijo, je povezal z dogajanjem v Sloveniji in opozoril na položaj Romov v Sloveniji in izjemen pomen obojestranske komunikacije.

Dr. Zalka Drglin je poudarila pomen zgleda starejših pri obravnavanju nasilja ter izpostavila možne vplive diskriminacije na osebe. ''Zgodi se lahko, kot je prikazano v filmu, da začne oseba zanikati svojo lastno kulturo.’' Mari Dobnik Žerjav je pri tem dodala, da je pomembna empatija in razumevanje drug drugega, kadar se soočamo s problemom diskriminacije in predsodkov.

Okroglo mizo je povezovala dr. Sonja Merljak Zdovc, novinarka in urednica spletnega časopisa za mlade Časoris.

Izhodišče za temo je bil film Nečista kri, ki mu je Evropski parlament ta teden podelil filmsko nagrado LUX za leto 2017. Prvenec švedske režiserke Amande Kernel v ospredje postavlja težave 14-letne Laponke, k odide iz svoje skupnosti na severu Evrope in se mora soočiti z rasizmom zaradi svojega izvora. Obravnava skandinavsko avtohtono manjšino Sami, ki se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja soočala s sistematično diskriminacijo na Švedskem. V filmu, ki odstira vse te vidike in ravnanja, se srečamo tudi z zelo močno diskriminacijo in vrstniškim nasiljem oziroma bullyingom v šoli.

Film je spodbudil razpravo o kar nekaj aktualnih temah, povezanimi z vzorci ravnanj, ki so v današnji družbi še vedno prisotni: diskriminacija, netoleranca in nasilje do drugačnosti, nesprejemanje drugih kultur, vprašanje manjšin, zastraševanje in bullying

Evropski poslanec Franc Bogovič na okrogli mizi
Evropski poslanec Franc Bogovič na okrogli mizi