skip to content
 
 
 
22/11/2019

Odprte prijave za nagrado Karla Velikega

Mladi med 16. in 30. letom lahko do 21. februarja 2020 predložijo projekte za mladinsko nagrado Karla Velikega in pridobijo sredstva za njihov nadaljnji razvoj.

Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna vsako leto podelita Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega.

Nagrada izpostavlja uspešne projekte, ki jih vodijo mladi za mlade in ki kažejo na dejavno udeležbo v razvoju Evrope. Prijave za leto 2020 so odprte od 6. novembra 2019 do 21. februarja 2020.

Nagrada

Trije zmagovalci bodo izbrani izmed 28 nominiranih projektov, ki jih predlagajo nacionalne žirije iz vseh držav EU. Nagrada za najboljši projekt znaša 7500 EUR, druga nagrada 5000 EUR, tretja pa 2500 EUR.

Predstavniki vseh 28 izbranih nacionalnih projektov bodo maja 2020 povabljeni v Aachen, kjer so bodo udeležili slovesnosti ob podelitvi nagrade. Obisk ponuja priložnost spoznati druge mlade in dinamične Evropejce in sklepati vezi z njimi, za številne pa bo to začetek dolgotrajnega prijateljstva s somišljeniki iz cele Evrope.

Pravila

Projekti, ki se lahko potegujejo za nagrado, morajo:

  • spodbijati evropsko in mednarodno razumevanje,
  • krepiti občutek skupne evropske identitete in povezanosti,
  • biti zgled mladim v Evropi in
  • opozarjati na praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Dosedanji dobitniki so nagrade prejeli za projekte, kot so mladinske izmenjave, dogodki na področju športa, umetnosti ali kulture, lahko pa so tudi v obliki spletnih projektov z evropsko razsežnostjo.

Časovnica 

  • november 2019: začetek prijav  
  • februar 2020: zadnji dan za oddajo prijav  
  • marec 2020: razglasitev nacionalnih zmagovalcev  
  • maj 2020: podelitvena slovesnost v Aachnu  

Mladinska nagrada Karla Velikega 2019

Leta 2019 je mladinsko nagrado Karla Velikega prejela italijanska radijska oddaja Europhonica IT, v kateri mladi delijo svoje poglede in mnenja o Evropi. Drugo mesto je osvojil projekt Your European Citizenship, ki mladim Fincem omogoča vpogled v delovanje EU in evropsko kulturo na način, s katerim se lahko poistovetijo. Tretje mesto je zasedel pilotni projekt Muslimani proti antisemitizmu, ki pripadnike mlade muslimanske skupnosti ozavešča o antisemitizmu in širše o problematiki vzpodbujanja nasilja ter o grozečih posledicah, ki jih imajo takšna gibanja za družbo.

Več o lanskoletnih nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi, na spletnih družbenih omrežjih pa se lahko razpravi o mladinski nagradi in predlaganih projektih pridružite s ključnikom #ECYP2020.