skip to content
 
 
 
15/12/2017

Odprtje fotografske razstave »Branilci naših Svoboščin - 30 let nagrade Saharova«

V Hiši Evropske unije v Ljubljani je v petek potekalo slavnostno odprtje fotografske razstave ob 30. obletnici nagrade Saharova za svobodo misli. Dokumentarni projekt, ki ga Evropski parlament pripravlja skupaj z združenjem Magnum Photos, sta odprli evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Razstava bo v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana) na ogled do 22. decembra 2017.

 

 

Nagrado Saharova za svobodo misli podeljuje Evropski parlament posameznikom in organizacijam, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. V letu 2018 bomo obeležili 30. obletnico podeljevanje te nagrade. Ob tej priložnosti Evropski parlament v sodelovanju z združenjem Magnum Photos predstavlja nov dokumentarni projekt – fotografsko razstavo z naslovom »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova«.

Razstava daje glas štirim zagovornikom človekovih pravic iz vsega sveta: Samrithu Vaingu, Asmi Kaoueš, Amehu Mekonnenu in Jadranki Miličević, ter predstavlja vznemirljivo potovanje po njihovem vsakdanu skozi objektive fotografov Magnum Photos. Razstavo, ki bo potovala tudi po drugih državah Evropske unije, v Sloveniji gostimo med prvimi.

Evropska poslanka Tanja Fajon
Evropska poslanka Tanja Fajon

 

 

Ob uradnem odprtju razstave je zbrane pozdravila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) in izpostavila, da Evropski parlament nagrado Saharov za svobodo misli podeljuje že od leta 1988. »Spoštovanje temeljnih človekovih pravic je glavna vrednota Evropske unije. Nagrada vsako leto pride v roko borkam in borcem za človekove pravice.« je poudarila ga. Fajon in pojasnila, da Evropski parlament zelo aktivno deluje na tem področju preko različnih misij po svetu, z opazovanjem volitev, in z opozarjanjem na kršitve temeljnih človekovih pravic. Predstavila je tudi postopek podelitve nagrade, letošnje nominirance ter prejemnico letošnje nagrade Saharova, demokratično opozicijo v Venezueli. Dejala je, da je Venezuela, v kateri je več kot 600 političnih zapornikov, razdeljena in da gre tam za spopad vrednot. Nagrada je po njenih besedah predvsem »sporočilo temu delu sveta, da je treba spoštovati in braniti temeljne človekove pravice«, pomembno pa je tudi, da smo v evropskih državah s svojimi vrednotami in normami zgled na tem področju.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

 

 

S tem se je strinjala tudi Vlasta Nussdorfer, Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije, ter dejala, da se ji zdi prav, da se poiščejo in nagradijo ljudje, ki izstopajo in se borijo za spoštovanje človekovih pravic. Po njenih besedah je stanje na področju človekovih pravic v Sloveniji boljše in pojasnila vlogo varuha, ki nadzoruje državo in njene institucije ter po drugi strani posluša ljudi. »Vsak dan stopamo v življenja drugih, zdi se mi pomembno, da spoštujemo tudi njihove pravice - moje niso samo moje, vsak ima svoje.«

Nagrada Saharova za svobodo misli

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z različnimi ukrepi, že od leta 1988 pa posameznikom in organizacijam, ki izjemno prispevajo k boju za človekove pravice, podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli. Letošnja dobitnica nagrade Saharova je demokratična opozicija v Venezueli, ki opozarja na razmere v tej južnoameriški državi, kjer se gospodarski položaj slabša, vse več pa je tudi kršitev človekovih pravic.