skip to content
 
 
 

Naši ambasadorji so že v akciji!

Nova sezona projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je v polnem zagonu. Otvorili smo jo s serijo spletnih seminarjev za učitelje in dijake in z razpravo z evropskimi poslanci.

Projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), s katerim v sodelovanju s slovenskimi srednješolci in njihovimi učitelji seznanjamo mlade z Evropsko unijo in evropsko parlamentarno demokracijo ter jih spodbujamo k aktivni državljanski drži, je v Sloveniji vse uspešnejši.

Letos so se nam namreč pridružili dijaki in njihovi mentorji iz kar 70 slovenskih srednjih šol in dijaških domov oziroma kar tretjine vseh. Čeprav bo vsaj začetek letošnjega šolskega leta minil v luči strogih zaščitnih ukrepov zaradi pandemije covida-19, smo odločeni, da naš projekt zaradi tega ne bo nič manj poučen, dinamičen in zabaven kot doslej.

Zato smo takoj zavihali rokave in zastavili serijo spletnih seminarjev in delavnic, s katerimi bomo nadgradili in oplemenitili znanje udeležencev o naši skupni evropski domovini, njenem delovanju in nekaterih ključnih temah, ki opredeljujejo njeno in našo sedanjost in prihodnost.

Učitelje je nagovorila ministrica dr. Simona Kustec

Na uvodnem spletnem seminarju sta sodelujoče učitelje (pridružilo se nam jih je več kot sto) nagovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in vodja Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji mag. Manja Toplak. Obe sta poudarili pomen projektov, kakršen je EPAS, za spodbujanje mladih k prevzemanju odgovornosti za sooblikovanje skupne sedanjosti in prihodnosti kot temelja delujoče demokratične družbe.

Sledila je podrobnejša predstavitev letošnjih aktivnosti, ki jih bodo za pridobitev naziva ambasadorjev Evropskega parlamenta morali izvesti sodelujoči dijaki in učitelji, pa tudi pogovor o možnosti uveljavljanja mentorskega dela, ki se ga med projektom nabere kar precej in je izrazito družbeno koristno, za pridobivanje točk v okviru sistema za napredovanje v šolskem sistemu.

O letošnjih aktivnostih, v okviru katerih bodo morali dijaki med drugim predelati učno gradivo o Evropski uniji, postaviti evropsko informacijsko točko na šoli oziroma na spletu, pripraviti dogodek ob dnevu Evrope ter na druge načine širiti pridobljeno znanje, je tekel tudi pogovor na drugem seminarju, ki se ga je udeležilo več kot 300 dijakov. Ti so še enkrat dokazali, da jih aktualne teme še kako zanimajo in odpihnili kritike o domnevno vsenavzoči politični apatiji mladih.

S poslanci o pandemiji, proračunu, zunanji politiki ...

V petek, 13. novembra, je sledila še razprava učiteljev mentorjev programa EPAS z evropskimi poslanci, na kateri so se nam pridružili Tanja Fajon (skupina Socialistov in demokratov, S&D), Franc Bogovič (Evropska ljudska stranka, ELS), dr. Klemen Grošelj (Renew Europe), Ljudmila Novak (ELS) in dr. Milan Brglez (S&D).

Po otvoritvenem pogovoru s poslanci, ki ga je vodila direktorica Inštituta za politični management Tjaša Božič in v katerem smo prisluhnili njihovim mnenjem in pojasnilom glede odziva EU na pandemijo covida-19, načrta okrevanja po njej, boja proti podnebnim spremembam, digitalizacije, dolgoročnega proračuna in evropske zunanje politike, ki so ga mentorji nadgradili s svojimi vprašanji in pripombami.

Pogovarjali smo se tudi o tem, kako prepričati mlade, da se aktivneje vključijo v politično dogajanje in tako poskrbijo, da bo njihov glas ne le slišan, ampak tudi uslišan. Pri tem velja izpostaviti, da mora tudi politika opraviti svoj del naloge in odločneje odpirati teme, ki neposredno zadevajo mlade, ter jih tako aktivno pritegniti k sodelovanju.

Če je torej soditi po dinamičnem začetku, je pred nami še ena izjemno uspešna in aktivna sezona Šole ambasadorke Evropskega parlamenta. Hvala vsem učiteljem in dijakom, ki ste se nam (tudi) letos pridružili pri programu, za vse dosedanje in prihodnje ideje, pripombe, energijo in radovednost. Če ste zamudili prijavo, pa se nam pridružite prihodnje leto. Veseli vas bomo.