skip to content
 
 
 
02/07/2019

Parlament začenja niz podcastov z zgodbo Slovenke

Evropski parlament je na mobilni aplikaciji Citizens' App zagnal serijo podcastov z naslovom Moja zgodovina, v katerih se srečujejo zgodovina in življenja evropskih državljanov. Kot prva bo v 24 uradnih jezikih Evropske unije objavljena pripoved 91-letne Elze Mavrič Kumar iz Goriških Brd.

Niz podcastov z naslovom Moja zgodovina je nastal iz zgodb, ki so jih zabeležili pripovedovalci na portalu Moja hiša evropske zgodovine. Na njem je zbranih na stotine pričevanj, dokumentov, fotografij in videoposnetkov, ki so jih objavili ljudje iz vse Evrope in ga tudi stalno dopolnjujejo.

Zgodbe, zbrane v novih podcastih, prek osebnih izkušenj ljudi osvetljujejo polpreteklo zgodovinsko dogajanje v Evropi. Od danes dalje bodo objavljene v mobilni aplikaciji Citizens' App, ki poleg aktualnih novic iz Evropska parlamenta prinaša raznolike vsebine o okoljskih temah, zaposlovanju, energiji, industriji, inovacijah in drugih področjih, ki se prepletajo in vplivajo na vsakdanje življenje državljanov.

Prvi podcast bo pričevanje Slovenke, 91-letne Elze Mavrič Kumar. V svoji zgodbi živo pripoveduje o svojem doživljanju časa, ko se je kot 16-letna dijakinja maja 1944 iz sončnih Goriških Brd naenkrat znašla v goriškem zaporu in bila nato odpeljana v taborišče Auschwitz. Njena zgodba se nas dotakne s svojo prodornostjo, spoštljivostjo in gorečim pozivom k miru v Evropi.

Serijo pripravlja radijski program Evropskega parlamenta (Avdio program Europarl), vse zgodbe pa bodo objavljene v 24 uradnih jezikih EU. Posnetki so javnosti dostopni tudi v multimedijskem centru Evropskega parlamenta.

Povezave:

Izvorni posnetek Elzine zgodbe za predvajanje

Izvorni posnetek Elzine zgodbe za predvajanje (rezerva)

Mobilna aplikacija Citizens' App   (Apple store in Google Play)

Video za objavo na spletu

 

Objava v Multimedijskem centru Evropskega parlamenta v slovenskem jeziku  

Objava v Multimedijskem centru Evropskega parlamenta v 24 jezikih

Moja zgodovina - objave v radijskem programu Avdio program Europarl

Objava na portalu Moja hiša evropske zgodovine