skip to content
 

Podelili smo nagrado Državljan Evrope 2021!

05/11/2021

Slovesnost podelitve nagrade Kristini Modic in prof. dr. Samu Zveru sta popestrila glasbena poslastica Draga Ivanuše in razprava o pomembnosti dostopnega javnega zdravstva za vse.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v Hiši EU v Ljubljani pripravila slovesnost ob podelitvi letošnje nagrade Državljan Evrope, ki sta jo prejela Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, in prof. dr. Samo Zver, internist in hematolog, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana. Prestižno nagrado Evropskega parlamenta sta prejela za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom.

Slovesno podelitev je popestril krajši glasbeni program pod taktirko skladatelja in pianista Draga Ivanuše z glasbeno skupino Magnetik, sledila pa je tudi razprava o pomenu dostopnega javnega zdravstva za vse. Posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj ali na našem Facebook profilu.

Nagrajenca Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver požrtvovalno, z uspešnimi akcijami, strokovno komunikacijo in empatijo že vrsto let skrbita za sodobno zdravljenje hematoloških bolnikov. Povezala sta slovenske strokovnjake in znanstvenike ter osveščata o pomenu pravočasne dostopnosti zdravljenja za vse. Tako sta v času epidemije rešila mnogo življenj. Njuno delo je odličen primer sodelovanja stroke z bolniki, solidarnosti, kot tudi zgled za aktivno državljanstvo, zagotavljanje temeljnih vrednot in pravic, vključno z zdravstveno oskrbo za vse.

Nagrajenca sta spomladi organizirala akcijo zbiranja sredstev za nakup sodobnih aparatur za izvajanje nove tehnike celične terapije, kar bo mnogim bolnikom s krvnim rakom in limfomom omogočilo edini možni način zdravljenja in preživetje. Tudi njunim prizadevanjem se lahko zahvalimo za nove prostore Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki so preprečili marsikatero smrt v procesu zdravljenja najzahtevnejših bolnikov s krvnimi raki.

Zagnala sta kampanjo Daj se na seznam, ki je v nacionalni register prinesla 4000 novih darovalcev krvotvornih matičnih celic, in sodelovala v prvem tovrstnem programu rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja, ki bolnikom s krvnimi raki brezplačno zagotavlja redno celostno rehabilitacijo.

Pandemija covida-19 ima katastrofalne učinke na boj proti raku, enega od stebrov evropske zdravstvene unije, in na bolnike z rakom. V času pandemije je bilo namreč postavljanje diagnoz zapoznelo, dostop do zdravljenja pa otežen. Pri zdravljenju raka obstaja med vzhodnimi in zahodnimi članicami EU še vedno zelo velik razkorak, zagotavljanje znanstvenega napredka in najbolj modernih metod zdravljenja pa je ključnega pomena, da bi se ta razkorak zmanjšal. Tudi za to sta zaslužna naša nagrajenca.

Kristina Modic je ob prejemu nagrade izpostavila predvsem delo drugih članov društva, s katerimi je simbolično delila nagrado. Obenem je izpostavila še veliko podporno vlogo medijev med akcijo zbiranja sredstev, s čimer so ti pomembno prispevali k njenemu uspehu.

Prof. dr. Samo Zver pa je izpostavil, da je epidemija zelo zarezala v znanstveno delo zdravstvenih ustanov. Zato se je zahvalil za sodelovanje v projektu Inštitutu za mikrobiologijo in Kemijskemu inštitutu. Opozoril pa je tudi na potrebo po socialni rehabilitaciji bolnikov, ko ti premagajo raka: "Pozdravimo vse več ljudi, tudi mlade, a rak je neke vrste stigma, ljudje ne morejo dobiti službe. Epidemija je razgalila ozkosrčnost in kot narod moramo več delati na tem."

V okviru slovesnosti je potekal tudi pogovor o pomenu dostopnega javnega zdravstva za vse, v katerem so sodelovali Drago Ivanuša,  prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštitutapublicist dr. Janez Markeš, predsednik Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo dr. Jaka Cepec ter evropski poslanki Tanja Fajon (S&D) in Irena Joveva (Renew).

Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi.