skip to content
 
 
 
10/02/2017

Poklici v EU v bližnji prihodnosti - trg dela se spreminja!

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravlja konferenco »Delovna mesta prihodnosti v EU«, ki bo v petek, 17. februarja, s pričetkom ob 8.30 v Hiši Evropske unije, na Dunajski 20 v Ljubljani.

Na konferenci bodo prizadevanja Evropskega parlamenta za zaposlovanje, spodbude majhnim in srednje velikim podjetjem ter pospešen razvoj novih tehnologij predstavili slovenski evropski poslanci Romana Tomc, Tanja Fajon, Igor Šoltes in Franc Bogovič; Sabina Koleša, generalna direktorica na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, profesorji in raziskovalci ter predstavniki podjetij Yaskava, Sinergise in Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov.

Konferenca bo potekala v okviru Regionalnega foruma za razpravo. V dialogu z evropskimi poslanci, predstavniki ministrstev, podjetniki in raziskovalci namerava predstaviti trende na trgu dela v Sloveniji in EU ter potencialne priložnosti, ki jih te spremembe prinašajo, tudi zelo konkretno.


PROGRAM KONFERENCE

8.30 Registracija udeležencev

9.00 OTVORITEV in presenečenje iz VESOLJA
Uvodni nagovor: Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne EP v Sloveniji

9.15     TRG DELA V SLOVENIJI IN EU, TRENDI PRIHODNOSTI  
Kakšni so trendi na trgu dela, ki pospešeno spreminjajo naša življenja in vplivajo na zaposlitvene možnosti in način dela. Kam se premikamo v Sloveniji, Evropi in globalno?
• Romana Tomc, evropska poslanka, ELS/SDS
• Tanja Fajon, evropska poslanka, S&D/SD
• Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, MIZŠ
• Igor Mekjavić, raziskovalec na Inštitutu Jožef Štefan
• Tomaž Zwitter, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko
• Hubert Kosler, direktor Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro

10.30  Odmor za kavo

10.45  PRILOŽNOSTI ZA NOVA DELOVNA MESTA:  OD DRONOV DO VESOLJA
                                                                                                                                                  
V tematskem nadaljevanju prvega panela, bodo sogovorniki predstavili konkretne ideje in priložnosti za nova delovna mesta in nov način razmišljanja, ki jih pričakujejo ali že tudi razvijajo pri svojem delu. Skupaj z
evropskima poslancema in predstavnico ministrstva bodo mladi podjetniki predstavili izzive s katerimi se soočajo pri svojem podjetništvu danes.
• Franc Bogovič, evropski poslanec, ELS/SLS
• Igor Šoltes, evropski poslanec, Zeleni/ESZ
• Sabina Koleša, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo, MGRT
• Grega Milčinski, direktor Sinergise
• Janez Kotar, predstavnik Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov

Pogovor bo vodila novinarka Anja Hlača Ferjančič.

12.15   Pogostitev in mreženje  


Po konferenci sledi:
13.00   Izlet v Planico na ogled Centra za simulacijo razmer v bodočih bivalnih enotah na Luni in Marsu
19.00   Space deejay zabava in mreženje na Dunajski 20

Zakaj govorimo o tem?
K odpiranju tematike je IPEP Slovenija pristopila zaradi dveh pomembnih mejnikov na področju vesoljske znanosti. Leta 2016 je Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), Evropa pa je dobila novo vesoljsko strategijo, ki želi vsakdan slehernega Evropejca povezati z vesoljem.

Kaj to pomeni za trg dela in zaposlitvene priložnosti?
Te zanimajo vesoljski inženiring, robotika, brezpilotna letala, razvoj mobilnih aplikacij, sodobne tehnologije v kmetijstvu ali potovanje v vesolje? O prihodnosti teh področij bomo spregovorili na konferenci. Če želiš izvedeti, kakšne kadre iščejo podjetja in znanstveniki, se nam pridruži v petek, 17. februarja, med 8.30 in 13. uro, v Hiši Evropske unije, na Dunajski 20 v Ljubljani.

Poskrbeli bomo tudi za kosilo in mreženje, udeležba pa je brezplačna.

In še posebna priložnost!

Bomo kdaj naselili druge planete? Mi menimo, da bomo, kaj pa ti? Če se ne moreš odločiti, ne zamudi naslednje priložnosti: 36 mladih bomo v petek, 17. februarja, ob 13. uri peljali na obisk Centra za simulacijo razmer v bodočih bivalnih enotah na Luni in Marsu v Planico. Oddaj svojo prijavo in prejmi izlet v Planico, kjer si lahko pobliže ogledaš razmere v vesolju.

Prihodnost je zanimiva! Mesta pa omejena, zato pohiti s prijavo!
https://konferenca_zaposlitve_prihodnosti_v_eu.eventbrite.com