skip to content
 
 
 
23/05/2019

Posamezniki, podjetja in organizacije po vsej Evropi pozivajo na volitve

V zadnjih dneh pred volitvami v Evropski parlament so tudi številni posamezniki, znane osebnosti, podjetja in organizacije po vsej Evropi še okrepili svoje aktivnosti za spodbujanje državljank in državljanov Evropske unije k udeležbi na volitve. V minulih mesecih ter v dneh volitev med 23. in 26. majem se bo po vsej EU v organizaciji nevladnih organizacij, podjetij, aktivnih posameznikov ter partnerjev Evropskega parlamenta zvrstilo več kot 2000 dogodkov.

Vir: EP/Daina Le Lardic
Vir: EP/Daina Le Lardic

Naj jih omenimo le nekaj: v Koebenhavnu se bo 25. maja več tisoč ljudi udeležilo pohoda z imenom “Da bi volitve postale podnebne volitve”. Na zborovanju bodo z nagovorom mlade aktivistke Grete Thunberg udeleženci pozvali k takojšnjemu ukrepanju za blaženje podnebnih sprememb.

Tudi v tem duhu bo 26. maja potekala akcija proizvajalca električnih skuterjev Lime, ki bo nudilo brezplačno uporabo njihovih skuterjev za prevoz na volišča v desetih članicah EU.

V Nemčiji so glavno berlinsko železniško postajo v dneh pred in med volitvami odeli v barve zastave EU. Potnike k udeležbi na volitvah vabijo tudi na letakih z voznimi redi vlakov.

Največje svetovno podjetje za pretakanje glasbe Spotify je zasnovalo posebno listo skladb "Get Vocal, Europe!" iz vseh članic EU (iz Slovenije je na voljo skladba skupine Siddharta Medrevesa).

V akcijo so se med drugim vključili tudi največji proizvajalec avtomobilov na svetu Volkswagen, nemška letalska družina Lufthansa ter platforma za stike Tinder.

Več informacij (s slikovnim gradivom) lahko najdete v spletnih povezavah spodaj.

Tudi Evropski parlament je v zadnjih mesecih izvajal intenzivno komunikacijsko kampanjo z namenom zvišati volilno udeležbo na evropskih volitvah. Med drugim je predstavil video  “Izberi svojo prihodnosti”, zagnal pa je tudi spletno platformo tokratgremvolit.eu, s katero je želel spodbuditi proevropske posameznike k širjenju evropske ideje ter k vključenosti v volitve. Doslej se je na platformi vpisalo že več kot 305.000 ljudi, na volitve pa poziva tudi 340 organizacij iz vse EU.

Več o predvolilnih aktivnostih in zanimivostih iz držav članic lahko najdete tukaj.

Na tokratne volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale med 23. in 26. majem, je vabljenih več kot 426 milijonov državljank in državljanov v 28 članicah EU.

Dodatne informacije

 

Dogodki v organizaciji nevladnih organizacij in aktivistov

Aktivnosti znanih osebnosti in mnenjskih voditeljev

Aktivnosti v organizaciji evropskih podjetij