skip to content
 
 
 

Prilagajanje Evrope demografskim trendom

23/04/2021

Slovenija in Evropa doživljata trend hitrega staranja prebivalstva, za upravljanje katerega bosta morali kmalu najti učinkovit in dolgoročni odgovor. Kakšnega? Prisluhnite razpravi v Studiu Evropa.

Izzivi starajoče se Evrope so med pandemijo prišli še bolj do izraza. Sistem oskrbe starejših je bil v Sloveniji več let zanemarjen, zato je nujno čim prej celovito pristopiti k reševanju tega izziva. Poleg nujnega sprejema zakona o dolgotrajni oskrbi je posebej pomembno še vključevanje različnih vidikov staranja v vse sektorske politike ter spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja.

Tema dvema ciljema bo v prihodnjih letih namenjena tudi posebna pozornost v Evropski uniji, vključno z evropskimi sredstvi, ki so in še bodo na voljo za ti dve področji.

To so glavne ugotovitve iz pogovora v ciklu spletnih razprav Studio Evropa na temo Staranje Evrope: izzivi in priložnosti, ki jo je v petek, 23. aprila, pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Pogovor v celoti si lahko ogledate na tej povezavi.

V pogovoru so sodelovali evropski poslanci Romana Tomc (ELS), dr. Milan Brglez (S&D) in Ljudmila Novak (ELS), minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Jožica Puhar in predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič. 

Obiščite arhiv Studia Evropa

Ste zamudili katero od prejšnjih razprav o aktualnih evropskih temah v našem virtualnem Studiu Evropa? Nič hudega, najdete jih v spletnem arhivu. Prijeten ogled!

Bi radi prejemali obvestila o dogodkih, ki jih pripravljamo? Zaupajte nam vaš kontakt s klikom na to povezavo. Obljubimo, da bomo z njim vestno ravnali in da vas bomo obveščali zmerno in z občutkom.