skip to content
 
 
 
24/05/2019

Rezultati evropskih volitev - kje in kdaj?

Več kot 426 milijonov državljank in državljanov Evropske unije od četrtka do nedelje (od 23. do 26. maja), voli 751 poslank in poslancev devetega sklica Evropskega parlamenta. V nedeljo, 26. maja, bomo ves dan spremljali rezultate glasovanja v Sloveniji in po vsej Evropi. Preverite kdaj in kje bodo objavljeni sprotni izidi.

Volilni večer

V Sloveniji bodo uradni delni izidi glasovanja bodo znani po 23. uri. Podatki o volilni udeležbi in izidi glasovanja bodo na voljo tudi na spletnem mestu Državne volilne komisije: http://www.dvk.gov.si/ oz. https://volitve.gov.si/ep2019/

SPOROČILA IN IZJAVE ZA MEDIJE (v medijskem središču):

- ob 12.30: sporočilo za javnost DVK glede volilne udeležbe do 11. ure,

- ob 17.30: izjava predstavnika DVK glede volilne udeležbe do 16. ure,

- ob 23. uri: predvidoma izjava predstavnika DVK glede prvih uradnih delnih izidov glasovanja,

- po 23. uri: izjave predstavnikov kandidatnih list (političnih strank),

- ter skupinsko fotografiranje izvoljenih poslancev.

 

Celovit pregled informacij v zvezi z volitvami je na voljo Gradivu za novinarje o volitvah.

Evropski parlament bo v nedeljo, 26. maja, ocene nacionalnih volilnih podatkov objavljal na tej spletni strani od 18. ure, prve projekcije sedežev v novem Parlamentu pa bodo glede na dostopne nacionalne podatke objavljene ob 20.15. Projekcije sedežev se bodo s prihodom ocen in uradnih rezultatov iz držav članic tekom volilnega večera posodabljale. Začasne rezultate na evropski ravni lahko pričakujemo okoli 23.15. Vse podatke iz spletne strani bo mogoče bodisi prenesti bodisi deliti, možno je ustvariti tudi svoj gradnik (widget) - navodila najdete tukaj.

Spletna stran Evropskega parlamenta o rezultatih volitev

Podrobna časovnica objav

Celovita zbirka volilnih pravil, časa volitev, list, kandidatov in preteklih rezultatov posameznih držav članic

Nabor AV gradiva za spremljanje volitev

Evropski parlament je za lažje medijsko spremljanje poteka volitev v vseh 28 državah članicah pripravil bogat nabor AV gradiva o pripravah ter poteku volitev, dogajanju na voliščih po Evropi, kot tudi posnetke in fotografije glasovanj vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu, vodilnih kandidatov ter predsednikov Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropskega sveta. Gradivo bo na voljo preko Europe by Satellite (EbS) ter v multimedijskem centru Evropskega parlamenta in na zaslonih plenarne dvorane v Bruslju. Projekcije in rezultati bodo dostopni v obliki visokokakovostnih grafičnih animacij. Neposreden prenos dogajanja v Evropskem parlamentu bo na voljo tukaj. Tehnična navodila za prenos vgradnih kod   najdete tukaj.

Komunikacijska kampanja pred volitvami

Evropski parlament je v zadnjih mesecih izvajal intenzivno komunikacijsko kampanjo z namenom zvišati volilno udeležbo na evropskih volitvah. Med drugim je predstavil video  “Izberi svojo prihodnosti”, zagnal pa je tudi spletno platformo tokratgremvolit.eu, s katero je želel spodbuditi proevropske posameznike k širjenju evropske ideje ter k vključenosti v volitve. Doslej se je na platformi vpisalo že več kot 305.000 ljudi (v Sloveniji več kot 12.000), na volitve pa poziva tudi 340 organizacij iz vse EU. Našim prizadevanjem, da bi v udeležbo na volitvah prepričali čim več ljudi, se je pridružilo več kot 300 prostovoljcev, pa tudi veliko znanih Slovenk in Slovencev. Več v kratkem videokolažu spodaj, ki ga seveda lahko objavite.

 

Sicer so aktivnosti za spodbujanje državljank in državljanov Evropske unije k udeležbi na volitve izvedli tudi številni posamezniki, znane osebnosti, podjetja in organizacije po vsej Evropski uniji. Med drugim tudi spletni giganti kot so Google, Facebook in Twitter. Več informacij o tem lahko najdete v spletnih povezavah spodaj.

Dodatne informacije

Evropske volitve 2019 – gradivo za novinarje o volitvah

Spletna stran Evropskega parlamenta o rezultatih volitev

Evropske volitve 2019 – uradna spletna stran

Volilne informacije po posameznih državah

AV gradivo za spremljanje volitev

Predvolilne aktivnosti in zanimivostih iz držav članic (objavljene so vsak dan)

Aktivnosti posameznikov, organizacij in podjetij

Aktivnosti spletnih gigantov