skip to content
 
 
 
08/01/2020

Okrogla miza o nagradi Saharova in njenem prejemniku Ilhamu Tohtiju

Vabimo vas na projekcijo dokumentarnega filma o Ilhamu Tohtiju in na okroglo mizo o pomenu nagrade Saharova in njenem prejemniku, borcu za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem.

Evropski parlament že 31. let podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli zaslužnim posameznikom in organizacijam, ki izjemno prispevajo k boju za človekove pravice. Leta 2019 je nagrado prejel ujgurski zagovornik človekovih pravic in borec za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem, Ilham Tohti, ki je bil leta 2014 zaradi aktivizma obsojen na dosmrtno zaporno kazen.

Ob tej priložnosti v petek, 10. januarja, ob 18. uri v Hiši Evropske unije (Dunajska 20) pripravljamo okroglo mizo o pomenu nagrade Saharova za svobodo misli, o letošnjemu nagrajencu in o njegovem boju za spoštovanje pravic etnične in verske manjšine Ujgurov na Kitajskem.

Sodelujoči:

  • Irena Joveva, evropska poslanka (Renew Europe)
  • Aleš Malerič, novinar zunanjepolitične redakcije TV Slovenija
  • Branko Soban, novinar, publicist in nekdanji zunanjepolitični poročevalec Dela

Okroglo mizo moderira novinarka Maja Ratej.

Za uvod v pogovor si bomo ogledali projekcijo dokumentarnega filma Ilham Tohti nevladne organizacije China Change. Film prikazuje različne intervjuje z nagrajencem in preko njih predstavlja njegovo ozadje, delo in življenjsko poslanstvo.

Vljudno vabljeni!

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite s pomočjo spletnega obrazca na http://bit.ly/saharov2019-prijava ali po telefonu na številki 01 2528 843.