skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Se Belorusiji obetajo trajne demokratične spremembe?

09/12/2020

Odgovor bomo poiskali z gosti spletnega pogovora o Demokratični opoziciji v Belorusiji, letošnji prejemnici nagrade Saharova za svobodo misli. Pridružite se nam v petek, 18. decembra, ob 11. uri.

V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji bomo v petek, 18. decembra, ob 11. uri nadaljevali s pogovori v virtualnem Studiu Evropa, v katerem bomo tokrat gostili ugledne goste, ki se bodo z evropskimi poslanci pogovarjali o letošnji prejemnici nagrade Saharova, Demokratični opoziciji v Belorusiji, in njenem boju za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, predvsem temeljnih političnih pravic, kot so svoboda izbire, izražanja in zbiranja.

V kontekstu politične krize v Belorusiji se bomo dotaknili tudi varnostnh izzivov avtoritarnega režima, zatiranja protestov in (pre)počasnega procesa demokratizacije države, ki neposredno meji na Evropsko unijo.

Z nami bodo:

  • Ljudmila Novak, evropska poslanka (ELS),
  • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D),
  • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS),
  • dr. Denis Mancevič, politolog in nekdanji diplomat ter
  • Branko Soban, novinar in publicist.

Pogovor bo povezovala novinarka radia Val 202 Anja Hlača Ferjančič, v živo pa ga boste lahko spremljali na naši Facebook strani.

Evropski parlament že 32 let podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli zaslužnim posameznikom in organizacijam, ki izjemno prispevajo k boju za človekove pravice po svetu.

Letos je nagrado prejela Demokratična opozicija v Belorusiji, glavna sila gibanja za zagon demokratičnega procesa in spoštovanja temeljnih človekovih pravic v času politične krize v državi, ki ji že desetletja vlada režim predsednika Aleksandra Lukašenka.

Gibanje, ki ga vodi usklajevalni svet, ustanovljen na pobudo pogumnih žensk in uglednih osebnosti iz politične in civilne sfere, se od spornih volitev v Belorusiji letos poleti aktivno bori proti avtoritarnemu režimu in brutalnemu zatiranju protestnikov.