skip to content
 
 
 

Skupna zunanja politika EU - realnost ali utopija?

15/04/2021

Ima Evropska unija 1 ali 27 zunanjih politik? Lahko izkoristi svoj potencial in prevzame vlogo globalne sile? Odgovore smo (po)iskali v spletni razpravi z evropskima poslancema Milanom Brglezom in Klemnom Grošljem.

V sredo, 14. aprila, smo v okviru kampanje Evropskega parlamenta skupajsmo.eu organizirali razpravo o skupni zunanji politiki Evropske unije, v kateri smo z evropskima poslancema Milanom Brglezom (S&D) in Klemnom Grošljem (Renew) iskali odgovore na vprašanja, kakšen je trenutni položaj in domet Evropske unije v mednarodnem okolju ter kako bi se morala Unija pozicionirati v odnosu do drugih svetovnih sil v času hitrega spreminjanja razmerij med njimi. Celotno razpravo si lahko ogledate na tej povezavi.

Čeprav ima Evropska unija s svojimi 450 milijoni prebivalcev in približno šestinskim deležem v svetovni ekonomiji mnoge nastavke globalne sile, je njena mednarodna »teža« pogosto zamejena z neenotnostjo držav članic, ki so ključne akterke skupne zunanje politike. V odnosih s preostalim svetom Unija stavi predvsem na mehko moč svoje diplomacije in čeprav bi si poslanca v evropski zunanji politiki želela nekoliko več odločnosti z uporabo realnih vzvodov moči, tudi gospodarskih, ta pristop po njunem mnenju prinaša predvsem dolgoročne koristi, ki se jih na kratek rok morda ne zavedamo vedno.

Eden izmed ključnih procesov v aktualni globalni politiki, ki korenito prevprašuje in spreminja dosedanja razmerja moči, je hiter vzpon Kitajske, ki počasi prevzema primat iz rok doslej nesporne velesile ZDA, tako v ekonomskem, kot tudi vojaškem smislu. Posledično zaostrovanje odnosov med tema dvema državama je ključno tudi za prihodnost Evropske unije, ki se bo morala glede tega vprašanja, tako Klemen Grošelj, poenotiti, povezati s podobno mislečimi zaveznicami in vztrajati pri zunanji politiki, ki v ospredje postavlja človekove pravice.

A četudi je prihod novega ameriškega predsednika Joeja Bidna v Belo hišo napovedal otoplitev čezatlantskih odnosov, posledice Trumpove bolj solistične ameriške politike po besedah poslanca Milana Brgleza ne bodo izginile čez noč. ZDA bodo po njegovih besedah na področjih, kjer se njihova stališča z Evropo razhajajo, še vedno sledile predvsem svojim interesom, medtem ko pa je na nekaterih ključnih področjih, kakršna sta boj proti podnebnim spremembam in reševanje iranske jedrske krize, vendarle pričakovati ponovno okrepitev sodelovanja.

Če vas zanima več o pričakovanem razvoju čezatlantskih odnosov, vlogi Nata pri zagotavljanju evropske varnosti, zaostrovanju odnosov z Rusijo, evropski perspektivi Zahodnega Balkana in širjenju vpliva drugih držav v regijo, rastočih potencialih Afrike, pomenu spoštovanja mednarodnega prava in drugih izzivih zunanje politike EU, si oglejte posnetek razprave.

Ne zamudite naših prihodnjih razprav o aktualnih vprašanjih, povezanih s prihodnostjo Evrope. Pridružite se skupnosti skupajsmo.eu z vpisom na istoimenski spletni strani, da vas bomo obvestili o njih. Naj se sliši vaš glas!