skip to content
 
 
 
04/01/2018

Slovenski dijaki po dragocene izkušnje v Strasbourg

Preko nacionalnih tekmovanj in programa Šole ambasadorke Evropskega parlamenta vsako leto veliko slovenskih dijakov dobi priložnost da se udeleži mednarodnega zasedanja Evrošole v Strasbourgu.

Skupina dijakov Druge gimnazija Maribor v Strasbourgu
Skupina dijakov Druge gimnazije Maribor v Strasbourgu

 

 

Na teh zasedanjih sodelujejo dijaki iz cele Evrope, ki so razdeljeni v skupine ter razpravljajo o aktualnih tematikah v Evropski uniji.

Slovenski dijaki so na vseh zasedanjih izjemno uspešni in aktivni. V letošnjem šolskem letu 2017/2018 se je do zdaj zasedanj v Strasbourgu udeležilo že 88 dijakov in 29 mentorjev iz 29 različnih srednjih šol v Sloveniji. Med njimi so bili tudi dijaki Druge gimnazije Maribor, njihov mentor spec. prof. Saša Mikić pa je takole strnil svoje občutke:

‘’V imenu dijakov in obeh spremljevalcev, bi se vam želel zahvaliti za možnost sodelovanja v Eurošoli 15.12.2017

540 dijakov iz 23 šol, preživet dan v evropskem parlamentu, aktivno sodelovanje v debatah in sam parlament so na dijake pustili velik vtis.

Dijaki so bili na Evrošolo zelo dobro pripravljeni. Aktivno so sodelovali v vseh 6 skupinah, kar dokazuje, da smo med 6 poročevalci imeli kar dve poročevalki v predsedstvu parlamenta (Vita Volgemut in Stella Kociper). Obe sta bili med tekmovalkami na državnem tekmovanju, ki ste ga organizirali.

V tekmovanju o poznavanju EU (Eurogame), kje so dijaki razdeljeni v 135 ekip in kjer so otroci razdeljeni po 4 (v vsaki ekipi) pa smo med prvimi štirimi ekipami imeli kar tri predstavnike.

To je bila moja 9 evrošola. Zavedam se, kaj tovrstna prireditev prinaša dijakom in prav zaradi tega sem vam še posebej hvaležen.’’


Saša Mikić, spec., prof.
II. gimnazija Maribor