skip to content
 
 
 

Vabimo vas na spletno razpravo o pomenu vlaganja v znanost

06/10/2020

Ta petek bomo spregovorili o tem, kako primerno in ustrezno podpreti znanost, če želimo hiter izhod iz krize zaradi covida-19 in v prihodnost usmerjen družbeni razvoj.

Pisarna Evropskega parlamenta in Kemijski inštitut v petek, 9 . oktobra, ob 10. uri gostita okroglo mizo Kdo bo razvil cepivo in zdravila, če ne znanstveniki?, ki jo lahko neposredno spremljate na STA v živo in preko Facebook strani Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in Kemijskega inštituta.

V razpravi bomo spregovorili o ključnem pomenu javnih vlaganj v znanost, če želimo hiter izhod iz koronakrize in v prihodnost usmerjen družbeni razvoj.

Z nami bodo:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS)
  • dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE)
  • dr. Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje
  • prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta
  • prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan
  • prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu
  • prof. dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana

Nezaupanje in zanemarjenje pomena znanosti se je v zadnjih tednih pokazalo na ravni Evropske unije, kjer se prvič obeta stagnacija za naslednjih 7 let, medtem ko odlašamo strateško odločitev za podporo znanosti v Sloveniji. Po drugi strani pa ves svet prav od znanstvenikov pričakuje cepivo, ki bo omogočilo, da se naše življenje vrne v ustaljene tirnice.

Ministri EU, pristojni za znanost, so na srečanju minuli teden v Bruslju dosegli dogovor o novem okvirnem programu EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa, vrednem 80 milijard evrov - 75,9 milijarde evrov iz večletnega evropskega proračuna in pet milijard evrov iz posebnega sklada za okrevanje po pandemiji.

Zdaj se morajo članice EU dogovoriti še z Evropskim parlamentom, ki pa za znanost zahteva veliko več denarja.

Okrogla miza bo tudi priložnost za predstavitev prispevka slovenskih raziskovalcev v evropskih in globalnih prizadevanjih za razvoj cepiva proti covidu-19, kot tudi pri potencialih znanosti za zdravje in napredek Slovenije.