skip to content
 
 
 

Vabljeni na spletni seminar o cepivu proti novemu koronavirusu

16/06/2020

V naslednji spletni razpravi se bomo v petek, 19. junija, od 11. ure naprej pogovarjali o razvoju cepiva in zdravila proti covidu-19. Pridružite se nam.

Število novih okužb se v Evropi zmanjšuje, meje se odpirajo, toda življenje z virusom še naprej terja previdnost. Tako bomo živeli, vse dokler ne bo cepiva oziroma učinkovitega zdravila za novo bolezen, ki je v zadnjih mesecih povsem spremenila svet. Posledično vsi hrepenimo po cepivu, toda pot do njega je zelo zahtevna in dolgotrajna.

Verjetno nikoli v zgodovini ni bilo tako veliko znanstvenih skupin po vsem svetu vpletenih v iskanje cepiva. V podporo znanstvenim ekipam je Evropska unija  mobilizirala milijardo evrov v sklopu programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Unija je 4. maja 2020 organizirala tudi spletno donatorsko prireditev za zbiranje sredstev za cepivo, v okviru katere je bilo do konca maja 2020 zbranih že 9,8 milijarde evrov (2,3 milijarde več od prvotnega cilja). 

O vlaganjih EU v znanost in raziskave ter najnovejših dognanjih o novem koronavirusu bodo v tokratni spletni razpravi, ki jo v petek, 19. junija, ob 11. uri organiziramo v sodelovanju z Vlado RS, razpravljali:

  • Milan Brglez, evropski poslanec (S&D),
  • Irena Joveva, evropska poslanka (RE),
  • dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo, Kemijski inštitut,
  • dr. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani,
  • Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
  • Jure Gašparič, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje in znanost.

V razpravi bomo spregovorili o tem, kdaj in kako bomo prišli do cepiva in zdravila za covid-19 ter se dotaknili naslednjih ključnih vprašanj:

  • Kako bo EU zagotovila, da bo cepivo proti covidu-19 globalno javno dobro, dostop do njega pa pravičen in univerzalen?
  • Kakšen je prispevek slovenskih raziskovalcev v evropskih in globalnih prizadevanjih za razvoj cepiva?
  • Kako bo EU ustavila tok dezinformacij v času koronavirusa in zakaj lahko prav dezinformacije glede cepiva in zdravila postanejo resna težava?

Pridružite se nam!

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite tukajnato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Lahko pa nas spremljate v živo tudi na našem Facebook profilu – v tem primeru si nastavite opomnik tukaj.

Naslednje spletne razprave

Vljudno vabljeni tudi na naslednji spletni seminar, ki ga pod naslovom Vloga EU v novi globalni realnosti pripravljamo v torek, 23.  junija, ob 11. uri. A serija seminarjev o različnih vidikih krize zaradi pandemije covida-19 se s tem še ne bo končala. Znova se vidimo septembra.

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.

V tretji spletni razpravi so 22. maja o dostojni starosti in medgeneracijskem sožitju v EU spregovorili dr. Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden in Katja Pleško. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

V četrti razpravi, ki je potekala 29. maja pod naslovom Kako Evropa pomaga prizadetim regijam, so sodelovali Franc Bogovič, Monika Kirbiš Rojs in Zoran Stančič, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V peti razpravi  5. junija so o kmetijstvu in trajnostni prehrani razpravljali Franc Bogovič, dr. Jože Podgoršek, izr. prof. dr. Aleš Kuhar in Branko Ravnik. Razpravo si lahko ogledate na tej povezavi.

V šesti razpravi 12. junija o evropski pomoči podjetnikom med krizo so govorili Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, mag. Alenka Marovt, Lidija Jerkič, Jože P. Damijan, Marko Lotrič. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.