skip to content
 
 
 

Vabljeni na spletni seminar o dostojni starosti v EU

19/05/2020

Niz spletnih razprav nadaljujemo v petek, 22. maja, ob 11. uri s pogovorom o dostojni starosti v EU. Pridružite se nam.

Kriza, ki jo je povzročil novi koronavirus, ni le zdravstvena, ampak ima tudi obsežne gospodarske, socialne, tudi politične posledice. V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji smo se zato odločili, da skupaj z vami v nizu spletnih seminarjev, ki jih organiziramo v partnerstvu z Vlado RS, naslovimo različne razsežnosti pandemije in poskusimo najti (ali vsaj nakazati) rešitve zanje.

V prejšnji, drugi razpravi o zdravju v EU po pandemiji, ki je potekala 15. maja, so se udeleženci strinjali, da potrebujemo krepitev javnih zdravstvenih sistemov v EU, saj se države članice težko same spopadajo s čezmejnimi grožnjami javnemu zdravju.  Posnetek razprave, v kateri so sodelovali evropski poslanki Ljudmila Novak (EPP) in Tanja Fajon (S&D), državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant ter zdravnik in poznavalec zdravstvenega sistema dr. Dušan Keber, si lahko ogledate na tej povezavi.

Ta petek o dostojni starosti v EU

Tretji spletni seminar bo pod naslovom Dostojna starost v EU potekal že ta petek, 22. maja, ob 11. uri preko aplikacije Zoom.

Z nami bodo:

  • Milan Brglez, evropski poslanec (S&D),
  • Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • Valerija Lekić Poljšak, direktorica Doma starejših občanov Črnomelj in predsednica Skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije,
  • Biserka Marolt Meden, predsednica združenja Srebrna nit in
  • Katja Pleško, direktorica društva Simbioza.

Razpravo bo vodila novinarka RTV Slovenija Petra Prešeren, med vprašanji, o katerih bomo spregovorili, pa bodo:    

  • Ali je je izolacija starejših res edina rešitev med pandemijo in po njej?
  • Kako zagotoviti dolgotrajno oskrbo starejših, da bo čim bolj humana in vključujoča?
  • Kako bo EU ustavila diskriminacijo starejših in po pandemiji gradila družbo in gospodarstvo, ki spoštuje človekove pravice vseh generacij?
  • Kako do sredstev, ki jih EU namenja medgeneracijskemu sožitju?
  • Kako razvijati medgeneracijsko sožitje in sodelovanje na terenu?

Pridružite se nam tudi vi

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite na tej povezavi, nato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Če nas boste spremljali na našem Facebook profilu, pa si lahko že zdaj nastavite opomnik tukaj.

Vljudno vabljeni tudi na naslednje seminarje, ki bodo potekali ob petkih. Čez teden dni, 29. maja, se bomo posvetili pomoči najbolj prizadetim regijam, 5. junija socialni varnosti in pomoči, 12. junija pa podpori podjetjem.

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.