skip to content
 
 
 

Vabljeni na spletni seminar o usodi evropskega zelenega dogovora po pandemiji

07/09/2020

V deseti spletni razpravi Pisarne Evropskega parlamenta se bomo v petek, 11. septembra, ob 11. uri pogovarjali o zelenem dogovoru po pandemiji. Pridružite se nam tudi vi.

Evropski parlament je na izredni julijski seji zahteval spremembo dogovora o večletnem finančnem okviru EU, ki so ga po dolgotrajnih pogajanjih dosegli voditelji držav in vlad. Evropski poslanci in poslanke med drugim opozarjajo na zmanjšanje obsega financiranja okoljskih programov, kar ogroža uresničitev podnebnih ciljev Unije in Zelenega dogovora. Voditelji EU so med drugim občutno zmanjšali dodatna sredstva za programe na področju raziskav in razvoja ter okolja. Drastično se je skrčil tudi sklad za pravični prehod, ki pomaga "fosilno odvisnim" članicam pri prehodu v podnebno nevtralno gospodarstvo.

Takoj po poletnem premoru so se začela pogajanja z Evropskim parlamentom o 1800 milijard evrov težkem skupnem proračunu in skladu za obnovo po pandemiji novega koronavirusa. Proračun EU se sprejema v soodločanju s Parlamentom. To pomeni, da morajo evropski poslanci proračun potrditi ali pa bo treba najti nove rešitve. Pred nami so torej pomembni dnevi in tedni. O tem, kateri izzivi so še pred nami in ali bo Parlamentu uspelo izboljšati dogovor z vrha EU, da bo ta bolj usmerjen v prihodnost in podnebno ukrepanje, bodo razpravljali:

 • Ljudmila Novak, evropska poslanka (ELS)
 • Irena Joveva, evropska poslanka (RE)
 • Metka Gorišek, državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor
 • Taj Zavodnik, Focus, društvo za sonaraven razvoj
 • Luka Omladič, filozof in okoljski analitik.

Pogovor po povezovala novinarka Radia Slovenija Špela Novak.

Pridružite se nam!

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite tukaj, nato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Lahko pa nas spremljate v živo tudi na našem Facebook profilu – v tem primeru si nastavite opomnik tukaj.

Naslednje spletne razprave

V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji smo se odločili, da se z nizom spletnih seminarjev Evropejci proti covidu-19, ki jih organiziramo v partnerstvu z Vlado RS, dotaknemo najbolj perečih tematik na ravni evropske politike. Napovedujemo naslednji tematiki:

 • petek, 25. september: Socialna varnost in pomoč
 • petek, 2. oktober: Dezinformacije in lažne informacije

Ste zamudili pretekle razprave? Nič hudega, najdete jih v našem arhivu:

 • Spletna razprava 01 (8. 5.): Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej (govorci: Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan) – ogled videa.
 • Spletna razprava 02 (15. 5.): Zdravje v EU po pandemiji (govorci: Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, dr. Dušan Keber) – ogled videa.
 • Spletna razprava 03 (22. 5.): Dostojna starost v EU (govorci: Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden, Katja Pleško) – ogled videa.
 • Spletna razprava 04 (29. 5.): Kako Evropa pomaga prizadetim regijam (govorci: Franc Bogovič, mag. Monika Kirbiš Rojs, dr. Zoran Stančič) – ogled videa.
 • Spletna razprava 05 (5. 6.): Kako EU spodbuja kmetijstvo in samooskrbo s hrano (govorci: Franc Bogovič, dr. Jože Podgoršek, izr. prof. dr. Aleš Kuhar, Branko Ravnik) – ogled videa.
 • Spletna razprava 06 (12. 6.): Kako Evropa v krizi pomaga podjetnikom? (govorci: Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, mag. Alenka Marovt, Lidija Jerkič, Jože P. Damijan, Marko Lotrič) – ogled videa.
 • Spletna razprava 07 (19. 6.): Kdaj in kako do cepiva proti novemu koronavrusu? (govorci: Milan Brglez, Irena Joveva, prof. dr. Roman Jerala, prof. dr. Borut Štrukelj, dr. Jure Gašparič, dr. Zoran Stančič) – ogled videa.
 • Spletna razprava 08 (23. 6.): EU v novi globalni realnosti (govorci: dr. Milan Zver, mag. Tanja Fajon, Jernej Müller, prof. dr. Zlatko Šabič, Igor Jurič) – ogled videa.
 • Spletna razprava 09 (4.9.): Gospodarsko okrevanje EU po pandemiji (govorci: Ljudmila Novak, dr. Klemen Grošelj, mag. Monika Kirbiš Rojs, dr. Mojmir Mrak) – ogled videa.