skip to content
 
 
 

Vabljeni na spletni seminar o kmetijstvu in samooskrbi

01/06/2020

Naslednji spletni seminar je na sporedu že ta petek, 5. junija. Ob 11. uri bomo spregovorili o tem, kako EU spodbuja kmetijstvo in samooskrbo s hrano. Pridružite se nam!

V času širjenja pandemije covida-19 in uvajanja strogih zaščitnih ukrepov so se tudi v slovenski javnosti pojavila ugibanja o tem, ali bo prehranska veriga zdržala v izrednih razmerah in zagotovila, da bodo police v trgovinah in s tem gospodinjstva ostali založeni z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Skrb se je resda izkazala za nekoliko pretirano, a vprašanje obsega in kakovosti kmetijske proizvodnje in samooskrbe s hrano ostaja izjemno aktualno tudi po izboljšanju epidemiološke slike. V tokratni spletni razpravi nam ga bodo pomagali razjasniti:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS),
  • Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • izr. prof. dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, in
  • Branko Ravnik, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

V razpravi, ki jo bo vodila novinarka RTV Slovenija Jernejka Drolec, bomo spregovorili o tem, kako je pandemija prispevala k večjemu zavedanju pomena lokalne prehrane in samooskrbe ter se dotaknili naslednjih ključnih vprašanj:

  • V kolikšni meri sta EU in  Slovenija samooskrbni, pri kateri vrsti živil je stopnja samooskrbe najvišja in kje najnižja?
  • Kako EU konkretno spodbuja razvoj kmetijstva in samooskrbo?
  • Kako ti programi koristijo slovenskim kmetom in potrošnikom?
  • Je kriza priložnost za razvoj domačih prehranskih verig?

Pridružite se nam!

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite na tej povezavi, nato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Če nas boste spremljali na našem Facebook profilu, pa si lahko že zdaj nastavite opomnik tukaj.

Naslednje spletne razprave

Vljudno vabljeni tudi na prihodnje spletne seminarje o različnih vidikih krize zaradi pandemije covida-19 in evropskih ukrepih proti njej, ki jih v Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji organiziramo v partnerstvu z Vlado RS.

Že naslednji petek, 12. junija, bomo ob 12:30 spregovorili o evropski pomoči podjetnikom, ki jih je prizadela kriza, teden dni pozneje, 19. junija, bomo iskali odgovor na vprašanje, kdaj in kako do cepiva proti covidu-19, v sredo, 24. junija, pa se bomo posvetili vlogi EU v novi globalni realnosti. Vabljeni!

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.

V tretji spletni razpravi so 22. maja o dostojni starosti in medgeneracijskem sožitju v EU spregovorili dr. Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden in Katja Pleško. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

V četrti razpravi, ki je potekala 29. maja pod naslovom Kako Evropa pomaga prizadetim regijam, so sodelovali Franc Bogovič, Monika Kirbiš Rojs in Zoran Stančič, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi.