skip to content
 
 
 

Vabimo vas na spletni seminar o pomoči podjetnikom

09/06/2020

Kako je pandemija covida-19 vplivala na podjetja? Kako naj se ta izvijejo iz kriznega krča, tudi s pomočjo EU? Odgovore poiščimo skupaj v petek, 12. junija, ob 12.30.

V že šestem spletnem seminarju o posledicah pandemije koronavirusa, ki ga v Pisarni EP v Sloveniji gostimo v petek, 12. junija, ob 12.30,  bomo spregovorili o evropski pomoči podjetjem v krizi. Mala in srednja podjetja predstavljajo kar 99 odstotkov vseh podjetji in so zaslužna za dve tretjini vseh zaposlitev v EU.

Posledice epidemije so za večino podjetnikov in obrtnikov katastrofalne, v številnih prizadetih panogah se soočajo s pomanjkanjem naročil. Po ocenah Bruslja potrebujejo podjetja v EU samo v tem letu - ob upoštevanju trenutnih gospodarskih napovedi - 720 milijard evrov za nadomestitev izgub kapitala.

O izzivih in priložnostih

Enotni trg EU je eden največjih dosežkov Evrope in vsem podjetjem v EU zagotavlja velik domači trg, državljanom pa večjo izbiro blaga in storitev, več delovnih mest in podjetniških priložnosti. Med gospodarskim okrevanjem bo za podjetja enotni trg EU še toliko bolj pomemben: da bodo na njem čim prej lahko spet poslovala, se širila in razvijala ter ustvarjala dodano vrednost in gospodarsko rast. Načrt okrevanja, ki ga je nedavno predstavila EU, prinaša vrsto ukrepov za oživitev gospodarstva, namenjenih prav podjetjem.

Vse te izzive pa tudi priložnosti, ki jih na gospodarskem področju ponuja EU, nam bodo pomagali osvetliti:

  • Romana Tomc, evropska poslanka (ELS),
  • dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE),
  • mag. Alenka Marovt, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,
  • Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije,
  • prof. dr. Jože P. Damijan, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, in
  • Marko Lotrič, generalni direktor in ustanovitelj Lotrič Metrology.

V razpravi, ki jo bo vodila novinarka Radia Slovenija Maja Derčar, bomo spregovorili o tem, kako je pandemija vplivala na delovanje malih in srednjih podjetij, ter se ob tem dotaknili naslednjih ključnih vprašanj:

  • Kaj lahko pričakujejo podjetniki in zaposleni od svežnja EU za gospodarsko okrevanje po pandemiji?
  • Kaj prinaša nov instrument za podporo plačilni sposobnosti podjetij?
  • Kako bo Slovenija pripravila načrte za črpanje EU sredstev, ki bodo morali biti skladni s cilji kot so digitalizacija, zeleni dogovor, inovacije?
  • Kako bo po pandemiji deloval enotni trg EU, ki je za Slovenijo kot izvozno gospodarstvo ključnega pomena?

Pridružite se nam!

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite na tej povezavi, nato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Če nas boste spremljali na našem Facebook profilu, pa si lahko že zdaj nastavite opomnik tukaj.

Naslednje spletne razprave

Vljudno vabljeni tudi na prihodnje spletne seminarje o različnih vidikih krize zaradi pandemije covida-19 in evropskih ukrepih proti njej, ki jih v Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji organiziramo v partnerstvu z Vlado RS.

Že naslednji petek, 19. junija, ob 11. uri bomo iskali odgovor na vprašanje, kdaj in kako do cepiva proti covidu-19, v sredo, 24. junija, pa se bomo posvetili vlogi EU v novi globalni realnosti. Vabljeni!

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.

V tretji spletni razpravi so 22. maja o dostojni starosti in medgeneracijskem sožitju v EU spregovorili dr. Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden in Katja Pleško. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

V četrti razpravi, ki je potekala 29. maja pod naslovom Kako Evropa pomaga prizadetim regijam, so sodelovali Franc Bogovič, Monika Kirbiš Rojs in Zoran Stančič, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V peti razpravi so 5. junija o kmetijstvu in trajnostni prehrani razpravljali Franc Bogovič, dr. Jože Podgoršek, izr. prof. dr. Aleš Kuhar in Branko Ravnik. Razpravo si lahko ogledate na tej povezavi.