skip to content
 
 
 

Vabljeni na spletni seminar o evropski pomoči prizadetim regijam

26/05/2020

Na spletnem seminarju  v petek, 29. maja, ob 11. uri bomo spregovorili o evropski pomoči zaradi pandemije covida-19 prizadetim regijam. Pridružite se nam!

Čeprav se je novi koronavirus razširil v prav vse države EU, so imele nekatere regije na zahodu Unije precej višje število okuženih in mrtvih od drugih. Sprva je bilo videti, da so najbolj prizadeta velika evropska mesta, a se je pozneje izkazalo, da se je virus hitro širil tudi na podeželju, ki ima pogosto na voljo manj zdravstvenih ustanov in s tem težjo dostopnost do zdravstvene oskrbe.

Z naložbeno pobudo v odziv na covid-19 smo v EU mobilizirali vsak evro, ki je na voljo v okviru kohezijske politike. Zdaj pa morajo še države članice pravilno presoditi, kje so njihove prioritete. Naši gostje v tokratni razpravi bodo:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (EPP),
  • Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
  • Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V razpravi, ki jo bo vodila novinarka RTV Slovenija Maja Derčar, bo beseda tekla predvsem o tem, kako lahko kohezijski projekti pomagajo prebroditi krizo (pomoč zdravstvenim sistemom, dolgotrajni oskrbi, malim in srednjim podjetjem, trgu dela in drugim ranljivim delom gospodarstva).

Pridružite se nam tudi vi

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite na tej povezavi, nato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Če nas boste spremljali na našem Facebook profilu, pa si lahko že zdaj nastavite opomnik tukaj.

Naslednje spletne razprave

Vljudno vabljeni tudi na prihodnje spletne seminarje o različnih vidikih krize zaradi pandemije covida-19 in evropskih ukrepih proti njej, ki jih v Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji organiziramo v partnerstvu z Vlado RS vsak petek ob 11. uri.

Naslednji petek, 5. junija, se bomo s sogovorniki posvetili kmetijstvu in samooskrbi s hrano, teden dni pozneje, 12. junija, vplivu pandemije na podjetništvo, v petek, 19. junija, pa bomo spregovorili o področju znanosti in raziskav ter poskusili priti do odgovora na vprašanje, kdaj in kako do cepiva proti covidu-19? Vabljeni!

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.

V tretji spletni razpravi so 22. maja o dostojni starosti in medgeneracijskem sožitju v EU spregovorili dr. Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden in Katja Pleško. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.