skip to content
 

Sprehodite se skozi razstavo o nagradi Saharova za svobodo misli

11/01/2022

Razstava, ki vam bo podrobneje predstavila življenje in delo Andreja Saharova in nekaterih prejemnikov ugledne nagrade Evropskega parlamenta, imenovane po njem, bo do 15. februarja krasila Krakovski nasip v Ljubljani.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas od 10. januarja do 15. februarja 2022 vabi k ogledu razstave o nagradi Saharova za svobodo misli z naslovom Človekove pravice v osrčju Evrope. Razstava na prostem je na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani. 

Evropski parlament ugledno nagrado Saharova podeljuje od leta 1988 in je najpomembnejše priznanje EU za delo na področju človekovih pravic. Nagrada je dobila ime po ruskem fiziku, oporečniku in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu in je poklon posameznikom, skupinam in organizacijam, ki izjemno prispevajo k svobodi misli po vsem svetu. 

Evropski parlament z nagrado in mrežo, ki je povezana z njo, podpira nagrajence, da se lažje in pogumneje borijo za ideje, v katere verjamejo.

Doslej so nagrado podelili oporečnikom, političnim voditeljem, novinarjem, uredništvu časopisa, odvetnikom, aktivistom civilne družbe, pisateljem, materam in ženam, voditeljem manjšin, gibanju proti terorizmu in političnemu nasilju, mirovnim aktivistom, borcu proti mučenju, avtorju stripov, zaporniku vesti, ki že dolgo služi zaporno kazen, filmskemu ustvarjalcu, Združenim narodom kot organizaciji in celo otroku, ki se bori za pravico do izobraževanja. Več nagrajencev, med njimi Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukwege in Nadia Murad, je po prejemu nagrade Saharova prejelo tudi Nobelovo nagrado za mir.

Njihove zgodbe lahko spoznate med sprehodom skozi razstavo na Krakovskem nasipu.

Več o nagradi in Andreju Saharovu lahko izveš tudi v spletni razstavi Europeane.