skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Demokracija v digitalni dobi

21/01/2021

V petek, 29. januarja, ob 11. uri vas vabimo na razpravo o tem, kako lahko demokracija obstane in se razvija v digitalni dobi, ki korenito spreminja svet okoli nas. Pridružite se nam.

Evropa je kot prva celina na svetu začela reformo digitalnega sveta z decembra lani predstavljenima aktoma o digitalnih storitvah in digitalnem trgu, ki temeljita na načelu, da je to, kar je nezakonito v realnem življenju, nezakonito tudi na spletu.

Nedavna blokada profilov zdaj že nekdanjega predsednika ZDA Trumpa na Twitterju, Facebooku, YouTubu je še dodatno pospešila razpravo o nujnosti regulacije spletnih platform.  O tem kako lahko EU - kot de facto edini regulator Silicijeve doline v zadnjih štirih letih -  določi pravila igre in organizira digitalni svet, bomo v Studiu Evropa razpravljali v petek, 29. januarja, ob 11. uri.

Z nami bodo:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS)
  • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D)
  • Irena Joveva, evropska poslanka (RE)
  • Uroš Svete, direktor Uprave RS za informacijsko varnost
  • Lenart J. Kučić, publicist, spletni preiskovalni medij Pod črto.

Pogovor bo povezovala novinarka Radija Slovenija Anja Hlača Ferjančič.

Ob začetku vzpona socialnih omrežij so številni govorili o novi fazi demokratizacije. Družbena omrežja naj bi omogočila, da bodo slišani glasovi manjšin, da bodo olajšala samoorganiziranje državljanov in okrepila civilno družbo.

Toda kmalu so se pokazale številne temne plati družbenih omrežij. Raziskave kažejo, da jih skoraj vsi njihovi uporabniki uporabljajo tudi kot vir novic. To še zlasti velja za mlade, ki vedno manj posegajo po tradicionalnih medijih.

Ker družbena omrežja niso regulirana, je na njih mogoče objaviti praktično karkoli, vključno z nepreverjenimi, lažnimi ali zavajajočimi informacijami ter teorijami zarote. Pogled na realnost je vse bolj razdrobljen in celo izkrivljen.

  • Kakšen je prispevek družbenih omrežij k naraščajoči politični polarizaciji, primitivizmu in agresiji?
  • Kako bo dogajanje na drugi strani Atlantika vplivalo na spletno komuniciranje voditeljev v EU?
  • Kako bi EU lahko vzpostavila učinkovit mehanizem za zamejevanje škodljive politične govorice?
  • Ali naj škodljive in nevarne vsebine prepoznavajo algoritmi?
  • Kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom?

Na vsa ta pereča vprašanja bomo iskali odgovore v spletnem pogovoru z našimi gosti, ki ga boste lahko spremljali v živo na naši Facebook strani.

Vabljeni!

Ste zamudili katero od prejšnjih razprav?

Nič hudega. Razprave v Studiu Evropa snemamo, zato si lahko posnetke še vedno ogledate na naši Facebook strani: