skip to content
 

Studio Evropa: Enakost za ženske je enakost za vse

03/03/2023

Ob dnevu žensk smo v Hiši EU gostili razpravo o enakosti spolov in položaju žensk v Evropski uniji in po svetu. Ob tej priložnosti smo pred Hišo EU odprli razstavo Njena EU, ki si jo lahko ogledate še do začetka aprila.

Družba, v kateri niso uresničeni potenciali obeh spolov, je osiromašena, zato mora biti enakost spolov v interesu vseh. Odnos do žensk pa je tudi pokazatelj razvitosti države, zato lahko ženske na odgovornih položajih opogumijo deklice in mlade ženske, da je tudi zanje vse mogoče. 

To so glavna sporočila okrogle mize, ki jo je pod naslovom Enakost za ženske je enakost za vse ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Posnetek celotnega pogovora si lahko ogledate na tej povezavi.

V pogovoru so sodelovali predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič, evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS), državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogarplavalka, srebrna olimpijka in psihologinja Sara Isaković, inženirka leta Rosana Kolar in Šiva Nazar Ahari, iranska pisateljica, novinarka in humanitarna aktivistka, ki v Ljubljani biva od leta 2019 pod okriljem ICORN, mednarodne mreže zatočišč preganjanih avtorjev.

Razstava Njena Evropska unija

Na ploščadi pred Hišo EU je od začetka marca na ogled tudi razstava na prostem Njena EU, ki na razstavnih panojih predstavlja mejnike v boju za enakost žensk v Evropski uniji, voditeljice EU in pionirke evropskega povezovanja, Slovenke na odločevalskih položajih v EU, prejemnice nagrade Državljan Evrope iz Slovenije ter slikovito predstavitev nekaj izbranih statističnih dejstev o položaju žensk v Uniji izpod peresa ilustratorja Cirila Horjaka.

Razstava bo na ploščadi pred Hišo EU na ogled vse do začetka aprila. Oglejte si jo in vstopite v multimedijski center Doživi Evropo, kjer vam bomo z veseljem predstavili našo evropsko domovino in odgovorili na vsa z njo povezana vprašanja.