skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Kaj prinaša staranje Evrope?

19/04/2021

V Studiu Evropa bomo tokrat razpravljali o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša trend hitrega staranja evropskega prebivalstva. Pridružite se nam v petek, 23. aprila, ob 11. uri.

V prihajajočih desetletjih se EU napoveduje hitro staranje prebivalstva. O demografskem trendu, ki že zdaj močno zaznamuje vsakdanje življenje ljudi in celotno družbo, vpliva na gospodarsko rast, fiskalno vzdržnost, zdravstveno varstvo, dolgotrajno oskrbo ter splošno dobro počutje in socialno kohezijo, ter medgeneracijskem sožitju bomo v Studiu Evropa z uglednimi gosti spregovorili v petek, 23. aprila, ob 11. uri.

Z nami bodo:

  • evropska poslanka Romana Tomc (ELS),
  • evropski poslanec dr. Milan Brglez (S&D),
  • evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS),
  • minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj,
  • podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Jožica Puhar in
  • predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič

Pogovor bo povezovala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren, spremljate pa ga lahko v živo na našem Facebook profilu ali na YouTubeu.

Evropska komisija je konec januarja letos pripravila zeleno knjigo o staranju, ki je še aktualnejša zaradi pandemije. Posamezne države se s temo staranja prebivalstva že ukvarjajo in izboljšujejo sisteme izobraževanja in usposabljanja, spodbujajo daljše in polnejše delovno življenje ter reformirajo sisteme socialnega varstva in pokojninske sisteme. Vendar je glede na obseg in hitrost tega trenda in glede na posledice, ki ga bo imel za družbo, treba proučiti tudi nove pristope.

Medgeneracijsko sodelovanje bo v prihodnosti eden od ključnih pogojev za zagotavljanje zdravega in brezskrbnega otroštva, polnega in ustvarjalnega življenja odraslih ter aktivnega in kvalitetnega staranja.

V tokratni razpravi bomo poskušali odgovoriti na nekatera ključna vprašanja:

  • Katere pomanjkljivosti sistema oskrbe starejših so se razkrile v času pandemije covida-19 in kaj bi bilo treba urediti takoj, ne čez deset let?
  • Ali je pandemija bolj okrepila medgeneracijski konflikt ali medgeneracijsko solidarnost?
  • Kateri so primeri dobrih praks dolgotrajne oskrbe in medgeneracijskega sodelovanja v drugih članicah EU?
  • Ali bo pričakovana recesija po pandemiji povzročila beg možganov, odhod mladih in izobraženih kadrov v države z bolj dinamičnim gospodarstvi in kariernimi priložnostmi? Kaj lahko glede tega stori država in kaj EU?

Obiščite arhiv Studia Evropa

V našem virtualnem Studiu Evropa redno gostimo spletne razprave, v katerih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov iščemo odgovore na različna aktualna evropska vprašanja.

Ste zamudili katero od naših razprav? Nič hudega, najdete jih v spletnem arhivu. Prijeten ogled!

Bi radi prejemali obvestila o dogodkih, ki jih pripravljamo? Zaupajte nam vaš kontakt s klikom na to povezavo. Obljubimo, da bomo z njim vestno ravnali in da vas bomo obveščali zmerno in z občutkom.