skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Kako socialna je in bo Evropa?

10/05/2021

V spletni razpravi z evropskimi poslanci in predstavniki Evropske komisije, sindikatov, delodajalcev in mladih smo spregovorili o evropskem socialnem modelu za 21. stoletje in položaju mladih.

V kontekstu okrevanja in nadaljnjega razvoja Evropske unije po pandemiji poleg zelene in digitalne preobrazbe vse bolj prihaja v ospredje tudi evropski socialni model. Zdaj je treba od besed preiti k dejanjem, zlasti, kar zadeva položaj mladih, ki jih je kriza še posebej prizadela. Kot namreč menijo nekateri, mora Evropa postati bolj socialna in vključujoča ali pa je ne bo.

To so glavne ugotovitve današnje spletne razprave, ki je v Studiu Evropa potekala pod naslovom Kakšen je evropski socialni model za 21. stoletje? Razprava je bila razdeljena v dva dela, ogledate pa si jo lahko na tej povezavi.

V prvem so o izkupičku nedavnega evropskega socialnega vrha v Portu izmenjali mnenja evropska poslanca Romana Tomc (EPP) in dr. Milan Brglez (S&D), vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko in generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

V drugem pa so o položaju mladih spregovorili evropska poslanca Franc Bogovič (EPP) in Irena Joveva (Renew), predsednica sindikata Mladi+ Tea Jarc, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager in prof. dr. Rudi Klanjšek s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Obiščite arhiv Studia Evropa

Ste zamudili katero od prejšnjih razprav o aktualnih evropskih temah v našem virtualnem Studiu Evropa? Nič hudega, najdete jih v spletnem arhivu. Prijeten ogled!

Bi radi prejemali obvestila o dogodkih, ki jih pripravljamo, na primer razpravo v Studiu Evropa o cepljenju in potrdilu EU o covidu-19, ki jo Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji organizira pred turistično sezono, v petek, 18. junija, ob 11. uri? 

Zaupajte nam vaš kontakt s klikom na to povezavo. Obljubimo, da bomo z njim vestno ravnali in da vas bomo obveščali zmerno in z občutkom.