skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Naše leto s pandemijo

22/02/2021

V spletni razpravi bomo v petek, 26. februarja, spregovorili o tem, kaj smo se v EU naučili v letu pandemije covida-19 in o načrtu vzpostavljanja zdravstvene unije.

Pred enim letom so v Italiji odkrili prvega bolnika s covidom-19, nakar so se okužbe v nekaj dneh razširile tudi po ostalih državah EU. Leto dni pozneje Evropa po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije predstavlja vse manjši delež svetovnega bremena bolezni in smrtnosti, a je kljub temu in dejstvu, da prihajajoča cepiva končno prižigajo luč na koncu tunela, še vedno trdno v primežu pandemije.

V Studiu Evropa bomo v petek, 26. februarja, od 10. uri z odličnimi gosti potegnili črto pod leto spoprijemanja z novim koronavirusom v Sloveniji in EU ter poiskali odgovor na vprašanje, kako hitro in učinkovito nam bo zastavljena strategija cepljenja omogočila vrnitev v normalnost. Z nami bodo: 

  • Ljudmila Novak, evropska poslanka (ELS),
  • dr. Milan Brglez¸ evropski poslanec (S&D),
  • dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE),
  • prof. dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo, UKC Ljubljana
  • dr. Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ,
  • prof. dr. Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo, Kemijski inštitut, in
  • Stefan Schreck iz Generalnega direktorata Evropske komisije za zdravje in varnost hrane

V pogovoru, ki ga bo povezovala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren, v živo pa ga boste lahko spremljali na našem Facebook profilu ali neposredno na tej povezavi, bomo spregovorili tudi o tem, da je zdaj skrajni čas, da države EU razmislijo tudi o drugih zdravstvenih področjih, ki jih je pandemija potisnila nekoliko v ozadje, še zlasti o zdravljenju raka.

 

Čeprav je zdravstvena politika v pristojnosti držav članic, je usklajevanje in sodelovanje nujno, še zlasti pri spoprijemanju z zdravstvenimi izzivi, ki so skupni vsem. EU je zato pred kratkim predstavila načrt evropske zdravstvene unije, katere temelj je prav boj proti raku. 

Pridružite se nam torej v Studiu Evropa v petek, 26. februarja, ob 10. uri.

Ste zamudili katero od prejšnjih razprav? Nič hudega. Oglejte si jih v naši video knjižnici.

***

Bi radi prejemali obvestila o drugih dogodkih, ki jih pripravljamo? Zaupajte nam vaš kontakt s klikom na to povezavo. Obljubimo, da bomo z njim vestno ravnali in da vas bomo obveščali zmerno in z občutkom.