skip to content
 
 
 

Studio Evropa: Kakšna bo prihodnost odnosov med EU in ZDA?

24/11/2020

Odgovor bomo poiskali z uglednimi gosti spletne razprave o vplivu izvolitve Joeja Bidna na prihodnost čezatlantskih odnosov. Pridružite se nam v torek, 1. decembra, ob 15:45.

V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji bomo v torek, 1. decembra, ob 15.45 zagnali virtualni Studio Evropa, v katerem bomo gostili ugledne tuje goste, ki se bodo z evropskimi poslanci pogovarjali o prihodnosti čezatlantskih odnosov po nedavnih volitvah v ZDA in menjavi v Beli hiši, ki so jo prinesle.

Z nami bodo:

  • David McAllister, evropski poslanec (ELS),
  • Danuta Hübner, evropska poslanka (ELS),
  • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D),
  • Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE),
  • Bob Menendez, ameriški senator (D) in
  • Federica Mogherini, nekdanja visoka zunanjepolitična predstavnica EU.

Pogovor bo povezovala novinarka TV Slovenija Ksenija Horvat, v živo pa ga boste lahko spremljali na naši Facebook strani.

V štirih letih Trumpovega predsedovanja so bili odnosi med EU in ZDA naporni in občasno tudi viharni. Vrstili so se izstopi ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma in Svetovne zdravstvene organizacije ter trgovinske vojne na nekaterih področjih.

Čezatlantske dileme

Joe Biden sicer napoveduje, da se bodo ZDA pod njegovim vodstvom vrnile k pariškemu podnebnemu sporazumu in iranskemu jedrskemu dogovoru, toda ali bo šlo le za simbolne premike ali dejansko vrnitev Washingtona v multilateralizem?

To je le eno izmed ključnih vprašanj za prihodnost čezatlantskih odnosov, ki jih bomo naslovili v naši spletni razpravi. Menjava v Beli hiši bi znala namreč pomembno vplivati tudi na:

  • trdnost severnoatlantskega zavezništva: Joe Biden je velik zagovornik zveze NATO, Donald Trump je večkrat izjavil, da je NATO preživeta organizacija, obema pa je skupno pričakovanje, da evropske članice naredijo več za lastno varnost in povečajo obrambne izdatke.
  • sklepno fazo pogajanj med Brusljem in Londonom o britanskem izstopu iz EU: Odhajajoči predsednik Trump je bil podpornik brexita, Biden pa je napovedal, da bo prostotrgovinski sporazum med ZDA in Veliko Britanijo, od katerega si na Otoku veliko obetajo, odvisen od spoštovanja severnoirskega mirovnega sporazuma.
  • vpliv populističnih voditeljev v Evropi: Medtem ko jim je Trump dajal ideološko zaslombo, jim njegov naslednik ni naklonjen, tako kot ne njihovemu modelu iliberalne demokracije.

V dneh po novembrskih volitvah v ZDA se je v Evropi vnela tudi vroča razprava o strateški avtonomiji Unije, ki deli njene članice. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell želi, da se članice 7. decembra dogovorijo o skupnem pristopu EU k prihodnjim odnosom z ZDA. Po mnenju Borrella je potreben skupen odgovor na vprašanje, kako zagotoviti močnejše zavezništvo in boljše partnerstvo s čezatlantsko zaveznico.