skip to content
 

Studio Evropa: Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo

10/06/2022

V Hiši EU smo gostili razpravo o ključnih izzivih, s katerimi se sproprijema Evropska unija pri uresničevanju svojih podnebnih ambicij in zelenega prehoda.

V petek, 10. junija, smo v Hiši Evropske unije gostili razpravo o zelenem prehodu EU z naslovom Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo, v kateri smo z uglednimi gosti razpravljali o pomembnosti ter zahtevnosti evropskega zelenega prehoda in iskali odgovore na ključna vprašanja reševanja podnebne krize. Posnetek razprave najdete na tej povezavi.

Evropska unija je odločena ohraniti status globalnega svetilnika v boju proti podnebnim spremembam, zato si je z zelenim dogovorom zastavila izjemno ambiciozna cilja: do leta 2050 postati prva ogljično nevtralna celina, še prej pa do leta 2030 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za vsaj 55% glede na izhodiščno leto 1990.

Kako uspešna bo pri njihovem uresničevanju in s kakšnimi izzivi se bo morala pri tem spopasti sta bili ključni vprašanji razprave, v kateri so sodelovali evropska poslanca dr. Milan Brglez (S&D) in dr. Klemen Grošelj (Renew), nekdanji evropski komisar dr. Janez Potočnik in ambasadorka evropskega podnebnega pakta in direktorica fundacije Umanotera Gaja Brecelj.

Navedena cilja seveda zahtevata izjemne ukrepe in vlaganja tako držav članic kot celotne Unije, vendar je v zadnjem času glede tega opazno popuščanje pozornosti in odločnosti, predvsem na račun spopadanja s posledicami pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini. Toda časa za omahovanje ni več, podnebna kriza zahteva naš takojšen in obsežen odziv.

To so glavne ugotovitve današnjega pogovora v ciklu spletnih razprav Studio Evropa, katerega posnetek si lahko ogledate tukaj.

Ste zamudili dosedanje razprave o aktualnih evropskih temah? Najdete jih v našem spletnem arhivu.