skip to content
 

Studio Evropa: Prostovoljci, junaki evropske solidarnosti

13/05/2022

V ponedeljek, 23. maja, ob 11. uri bomo v Studiu Evropa gostili razpravo o prostovoljcih in njihovi vlogi pri razvoju solidarne evropske družbe. Pridružite se nam.

Vojne, množične nesreče, zdravstvene krize, podnebne spremembe, procesi, ki ogrožajo demokracijo, ... V današnjem svetu ti pojavi žal niso niti nepredstavljivi niti tako redki, kot bi si želeli. Zato potrebujemo solidarno družbo, ki je v takšnih primerih pripravljena in sposobna priskočiti na pomoč prizadetim.

V kriznih situacijah in ob možičnih nesrečah postane delovanje prostovoljcev in nevladnih organizacij še posebej pomembno za dobrobit ljudi in skupnosti. To je (znova) postalo očitno ob pandemiji covida-19 ter vojni v Ukrajini in pomoči beguncem, ki bežijo znotraj in iz te države. 

O pomenu in prihodnosti prostovoljstva ter vlogi Evropske unije pri spodbujanju skrbi za skupnost in solidarnost bomo v Studiu Evropa spregovorili v ponedeljek, 23. maja, ob 11. uri. Pridružite se nam v živo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani (v tem primeru nam prosimo napovejte vašo udeležbo na anita.tusar@ep.europa.eu) ali pa nas spremljajte v neposrednem prenosu na Facebooku ali na Youtubeu.

Z nami bodo: 

  • Irena Joveva, evropska poslanka (RE)
  • Gregor Gomboši, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana–Vič
  • Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstva na Slovenski filantropiji
  • Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Notranjska 
  • Miha Zupančič, Mladinski svet Slovenije 

Pogovor bo povezoval prostovoljec skupnosti skupajsmo.eu Urban Lečnik Spaič.

Ključna vprašanja, na katera bomo poskušali odgovoriti, so: 

  • Kako postati prostovoljec in s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce? 
  • Kako EU spodbuja prostovoljstvo in kakšne so priložnosti v okviru Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote?
  • Kaj je glavna  motivacija za prostovoljstvo in kakšne učinke imata prostovoljstvo in dobronamerna pomoč za posameznika in za skupnost?
  • Zakaj prostovoljci in nevladne organizacije vse prepogosto prevzemajo delo, ki bi ga morala opraviti država?
  • Kakšno transformacijo doživljata prostovoljski in nevladni sektor ter ali ju te spremembe približujejo vladnim in gospodarskim organizacijam? 

Vabljeni v našo družbo!

Ste zamudili prejšnje razprave?

V Studiu Evropa redno gostimo razprave o aktualnih evropskih vprašanjih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov. Posnetke dosedanjih razprav najdete v našem video arhivu.