skip to content
 

Studio Evropa: Quo vadis, Evropa?

06/05/2022

Ob zaključku konference o prihodnosti Evrope smo v Hiši EU gostili razpravo o sklepih, pomenu in nadaljnjih korakih tega izvirnega eksperimenta evropske demokracije.

V petek, 6. maja, smo v Hiši Evropske unije gostili razpravo Quo vadis, Evropa?, v kateri smo z gosti razpravljali o sklepih in pomenu konference o prihodnosti Evrope, v okviru katere so predstavniki državljanov in odločevalcev iz vse EU v zadnjem letu predstavili in razvili predloge za reformo EU na različnih področjih njenega ustroja in delovanja. Posnetek razprave najdete na tej povezavi.

V razpravi so sodelovali evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS), vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše, prof. dr. Matej Avbelj z Nove univerze, udeleženka vseevropskega foruma državljanov konference o prihodnosti Evrope (COFOE) Olga Černe in Jaša Levstik iz društva Evropski mladinski parlament Slovenije.

Konferenca o prihodnosti Evrope, ki po letu dni končuje svoje delo, ponuja rešitve za soočanje z današnjimi in prihodnjimi izzivi EU, vključno z reformo evropskih institucij preko sprememb ustanovnih pogodb. Med inovativnimi elementi konference je pomembno izpostaviti zlasti ključno vlogo državljank in državljanov EU pri oblikovanju predlogov o prihodnosti Unije, ki bi jo bilo potrebno ohraniti tudi v prihodnje. Le na ta način lahko EU deluje skladno s pričakovanji njenih državljank in državljanov.

A za predlagane spremembe sta potrebni politična volja držav članic na eni strani in krepitev nadnacionalne zavesti med državljani na drugi. To so glavne ugotovitve z današnjega pogovora v ciklu spletnih razprav Studio Evropa. Ste zamudili dosedanje razprave o aktualnih evropskih temah? Najdete jih v našem spletnem arhivu.