skip to content
 
 
 
11/11/2017

Tanja Fajon nagovorila več kot 350 dijakov na državnem tekmovanju Evrošola

V Ljubljani je potekalo državno tekmovanje Evrošola na katerem dijaki srednjih šol tekmujejo za udeležbo na simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Letos je na dogodku sodelovalo več kot 350 mladih iz cele Slovenije.

Evropska poslanka Tanja Fajon
Evropska poslanka Tanja Fajon

 

 

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) je mladim čestitala za uvrstitev na nacionalno tekmovanje ter poudarila: "zame ste vsi zmagovalci že s tem, ko se zanimate za evropske zadeve." Izpostavila je, da Evropska unija nudi mladim veliko priložnosti ter jih pozvala, naj jih izkoristijo.

Udeležence tekmovanja je pozdravil tudi vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta Klemen Žumer ter se zahvalil ravnateljem in profesorjem ter dijakinjam in dijakom iz srednjih šol širom Slovenije za njihovo sodelovanje.

Skupaj z ravnateljico gostiteljice OŠ Majde Vrhovnik, gospo Matejo Urbančič, so skupaj mladim zaželeli uspešno reševanje testov in kvizov ter uvrstitev na Evrošolo v Strasbourg.

Slike z dogodka si lahko pogledate TUKAJ.

Državno tekmovanje Evrošola 2017/2018
Državno tekmovanje Evrošola 2017/2018

 

 

O PROJEKTU EVROŠOLA:

Nacionalno tekmovanje Evrošola v Sloveniji služi izboru najboljših ekip slovenskih srednjih šol, ki Slovenijo nato predstavljajo na mednarodnem srečanju Evrošola v Strasbourgu. Tam dijaki iz celotne Evrope za en dan zavzamejo plenarno dvorano Evropskega parlamenta in predebatirajo odprta vprašanja v sedežih evropskih poslancev. Tako v živo spoznajo način delovanja Evropskega parlamenta in odločanje s katerim evropskih poslancev.

Na enodnevni obisk Evropskega parlamenta je vsakokrat povabljenih približno 600 dijakov in celotne Evropske unije, ki pobliže spoznajo aktualne tematike in vprašanja, s katerimi se srečuje Evropska unija. Poleg tega je projekt EP namenjen razvoju zavesti mladih o njihovi vlogi pri aktivnem oblikovanju prihodnosti EU.

Za vstopnico v Strasbourg se letos poteguje 38 ekip slovenskih srednjih šol, v Strasbourg pa bo povabljenih sedem. Šole med seboj tekmujejo v poznavanju evropskih zadev skozi pisne teste in izdelavo videov ali izdelkov. Tema letošnjega tekmovanja je Enotni digitalni trg.