skip to content
 
 
 
16/09/2016

Teden mobilnosti: poslanca in veleposlaniki so kolesarili

Evropska poslanka Tanja Fajon in poslanec Igor Šoltes ter veleposlaniki Nemčije, Francije, Velike Britanije, Madžarske in Romunije so se ob evropskem tednu mobilnosti odpravili na kolesarjenje po Ljubljani.

Kolesarska karavana je na popotovanju, ki ga je začela izpred Hiše EU na Bregu, naredila tri pomembne postanke. Gostje so najprej je pred Mestno hišo sodelovali pri otvoritvi  otroške razstave “Zrak in mobilnost,” kjer sta Tanja Fajon, in Igor Šoltes skupaj z županom Zoranom Jankovičem nagovorila mlado publiko. 

Tanja Fajon je mladim povedala: »Teden mobilnosti je krasna pobuda, ki osvešča državljane, zlasti pa mlade, da se lahko po opravkih, namesto z avtomobilom, odpravijo tudi s kolesom, z javnim prevozom ali enostavno peš. To ni dobro le za okolje, temveč s tem naredimo tudi nekaj zase, svoje zdravje in počutje. Danes smo se skupaj z veleposlaniki po opravkih odpravili s kolesi in tako z zgledom pokazali, da je prihodnost v gibanju in alternativnih prevoznih sredstvih, kar nakazuje tudi letošnje geslo: »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«.

“Že danes moramo delati na tem, da spremenimo naš odnos do mobilnosti, če želimo v prihodnosti ohraniti naš planet. Še vedno le 16% Evropejcev uporablja javni prevoz, le 12% pa kolo, zato je tu izzivov še veliko. Mobilnost ima multiplikativne učinke na mnogo področij, kot so okolje, zdravje, podnebne spremembe, prav tako pa povečuje ustvarjalnost ljudi in njihovo produktivnost,"  pa je bilo sporočilo evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Kolesarje je nato pot peljala še do osnovnih šol Poljane in Prežihov Voranc. Otroci in predstavniki šol so jih presenetili z zabavnim glasbenim programom in jim predstavili svoje aktivnosti, ki jih izvajajo za ohranjanje zdravega in čistega planeta.

Skupaj s poslancema in predstavniki nemškega, francoskega in britanskega veleposlaništav so kolesariuli tudi sodelavci irskega, nizozemskega in slovaškega veleposlaništva.

 

Videoposnetek z dogodka je dostopen prek: https://youtu.be/eEQM8uQhzIM

 Fotografije z dogodka pa so dostopne prek: http://bit.ly/ETM2016_Ljubljana