skip to content
 
 
 
07/02/2019

Tokrat grem volit so spoznali od blizu

Evropski parlament je v minulih dneh pripravil seminar za slovenske blogerje v Bruslju, na katerem so ti pobliže spoznali kampanjo Tokrat grem volit in evropske institucije. Tudi s tovrstnimi seminarji za predstavnike tradicionalnih, pa tudi novih medijev, Evropski parlament skrbi za boljše poznavanje svoje vloge in dela, posebej pred bližajočimi se evropskimi volitvami. 

Slovenski blogerji, ki so se odzvali vabilu, so se v Bruslju seznanili s kampanjo Tokrat grem volit, namenjeno spodbujanju evropskih državljanov k udeležbi na prihajajočih evropskih volitvah.

Kot kažejo nedavne javnomnenjske raziskave, se Evropejci v večji meri kot doslej strinjajo, da njihov na volitvah oddani glas šteje in da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi. To velja tudi za Slovenijo, saj, kot je pokazala raziskava Evrobarometer iz septembra 2018, 45 odstotkov vprašanih Slovenk in Slovencev meni, da njihov glas v EU šteje. Poleg tega se jih kar 69 odstotkov strinja, da je naša država s članstvom v EU pridobila.

Vendar se to dejstvo zaenkrat še ne odraža pri volilni udeležbi, ne na evropski ne na nacionalni ravni. Zadnjih evropskih volitev se je namreč udeležilo le 42,6 odstotka vseh evropskih volivcev, Slovenci pa smo se z vsega 24,6-odstotno udeležbo znašli celo na samem repu članic EU.

S kampanjo Tokrat grem volit zato Evropski Parlament spodbuja evropske državljane, naj storijo tisti pomemben korak od tihe podpore evropskemu povezovanju k dejanski oddaji glasu na prihajajočih volitvah. Okrepiti želimo zavedanje, da državljani s tem, ko izkoristimo svojo volilno pravico, vplivamo na ustvarjanje prihodnosti po svoji meri.

To je še posebej pomembno za mlade, ki lahko z odhodom na volišča aktivno sooblikujejo svojo evropsko prihodnost in tako zagotovijo, da bo ta ukrojena tudi v składu z njihovimi željami in interesi.

Slovenski blogerji so v sklopu uvodoma omenjenega seminarja prisluhnili predavanjem strokovnjakov o novostih iin trendih na področju družbenih omrežij, spoznali, kako je v novih medijih prisoten Evropski parlament in se srečali z evropskimi poslanci ter drugimi predstavniki evropskih institucij. 

Pri izboru udeležencev seminarja je sodelovala ekipa Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, pri čemer je ključno vlogo odigrala ocena njihovega potenciala spodbujanja predvsem mladih k politični participaciji.

Pridruži se nam na www.tokratgremvolit.eu

Rezultati javnomnenjske raziskave Evrobarometer         

http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/sl/be-heard/eurobarometer