skip to content
 
 
 
15/02/2018

Učitelji so se udeležili poglobljenega usposabljanja v Hiši EU

Mentorji, ki na 49 slovenskih srednjih šolah vodijo dejavnosti izobraževalnega programa za sodelovanje z Evropskim parlamentom, so se udeležili poglobljenega usposabljanja.

Kako poučevati in se učiti vsebin Evropske unije in kako deluje evropska parlamentarna demokracija? Odgovore na ta vprašanja ponuja progam Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki v šolsko-parlamentarno mrežo za sodelovanje združuje učitelje in učence srednjih šol iz celotne Evropske unije.

V vseh državah za sodelujoče učitelje, ki so imenovani za mentorje ambasadorje Evropskega parlamenta, potekajo uvodna in poglobljena usposabljanja.

Slednje je v drugi polovici šolskega leta 2017/18 Pisarna Evropskega parlamenta pripravila v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Tu v središče dogajanja vstopajo evropske volitve 2019, zato je vanje prvi vpogled ponudil vodja pisarne Klemen Žumer, ki je poudaril pomen ozaveščanja o njih pri delu z mladimi.

Udeleženci so se poučili o področjih na katerih deluje EU, kako nastajajo njene politike in kako pri tem lahko sodelujemo njeni državljani. Kakšne so torej politične izbire, kdo predlaga, kdo odloča in kako po tem, ko zakonodajo sprejme Evropski parlament, ta obvelja za nas in vpliva na naše vsakdanje življenje in življenja mladih državljanov.

Prejeli so uporabne nasvete za pripravo šolskih dogodkov ob 9. maju, dnevu Evrope, ki jih bodo – kot del programa – sodelujoči mentorji pripravili skupaj z dijaki. Tudi letos bodo to evropske tržnice, tekmovanja ali podobne dejavnosti, kamor bodo poljubno vključili predstavitve evropskih kultur, različnih nalog EU, nekatere šole pa se bodo odločile za razprave o evropskih tematikah z evropskimi poslanci. Ob tem bodo šolska vrata odprle tudi javnosti in svojim lokalnim skupnostim.