skip to content
 
 
 

V Hiši EU smo gostili mentorje programa EPAS

19/11/2021

S predstavitvijo in praktičnimi delavnicami metod poučevanja evropskih vsebin v srednjih šolah smo zaokrožili letošnji seminar za učitelje mentorje izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS).

Program EPAS, v katerem letos sodeluje že 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, je namenjen spodbujanju zanimanja mladih za spoznavanje Evropske unije in evropske parlamentarne demokracije, njenega ustroja, delovanja in ključnih izzivov, ter krepitvi kritičnega mišljenja in aktivne državljanske drže.

Glavno vlogo pri ozaveščanju dijakov in prenosu znanja o EU pa imajo učitelji, ki z dijaki v okviru programa pripravljajo različne aktivnosti ter jih vodijo in spodbujajo pri spoznavanju EU. Zato smo zanje tudi letos, že šesto leto zapored, kolikor izvajamo program EPAS v Sloveniji, pripravili izobraževalni seminar, ki je tokrat, tudi zaradi zaostrenih epidemioloških razmer, potekal v hibridni različici.

Namen seminarja je, da mentorji na dinamičen, učinkovit, praktičen in zabaven način nadgradijo svoje znanje o Evropski uniji, ki ga nato prenašajo naprej dijakom, izmenjajo dobre prakse in se povežejo z mentorji drugih sodelujočih šol. Letošnji je bil sestavljen iz večih modulov, pri čemer je bolj teoretski del potekal preko spleta, praktični del pa smo z učitelji izvedli v Hiši EU v sredo in četrtek, 17. in 18. novembra. 

Po uvodni predstavitvi programa EPAS in ključnih aktivnosti, ki jih bodo v letošnjem šolskem letu izvajali dijaki sodelujočih šol, so mentorji na spletni okrogli mizi z evropsko poslanko Tanjo Fajon in poslancema Francem Bogovičem in Klemnom Grošljem razpravljali o boju proti podnebnim spremembam, energetski krizi, migracijski in azilni politiki ter ostalih aktualnih temah in izzivih EU.

Prisluhnili so tudi predavanju Janeza Vouka iz direktorata EP za obiskovalce o Evropski uniji, Parlamentu in njegovem delovanju, izvajalci projekta pa smo se uspeli na spletu podružiti tudi s sodelujočimi dijaki.

Na praktičnem delu seminarja v Hiši EU pa so sodelujoči učitelji (v dveh dneh se jih je izmenjalo več kot 60), s pomočjo interaktivne delavnice dobili vpogled v delovanje EU in njenih insitucij, se udeležili vodenega ogleda multimedijskega centra Doživi Evropo in delavnice o EU, spoznali metode poučevanja evropskih vsebin in gradiva o EU ter na novo dobljeno znanje podkrepili tudi s praktičnimi primeri. Svoje znanje bodo lahko skupaj z dijaki, zahvaljujoč delavnici o uporabi digitalnih orodij, širili tudi v širši javnosti preko družbenih omrežij.

Hvala vsem mentorjem za sodelovanje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, se že veselimo uspešnega in ustvarjalnega sodelovanja z vami in z vašimi dijaki!