skip to content
 
 
 
28/06/2018

Vabilo na podelitev nagrade državljan Evrope 2018

Evropski parlament, Pisarna v Sloveniji, vljudno vabi na podelitev nagrade državljan Evrope za leto 2018, ki bo v petek, 29. junija 2018, ob 10. uri v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Nagrado državljan Evrope za leto 2018 prejme Čebelarska zveza Slovenije.

Nagrajenca so tokrat enoglasno predlagali vsi evropski poslanci iz Sloveniji, in sicer za pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.

Dogodka se bodo udeležili evropski poslanci Lojze Peterle, Franc Bogovič, Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes ter mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije z ekipo strokovnjakov z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.  

Podelitev nagrade bo spremljal krajši kulturni program in pogovor z naslovom »Kdo lahko reši čebele?«, v katerem bosta sodelovala strokovnjaka za čebelarstvo dr. Janko Božič, izredni profesor na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani in dr. Peter Kozmus, strokovni vodja Priznane rejske organizacije Čebelarske zveze Slovenije.  

Prireditev bo vodil Aleksander Čobec, novinar na Radio ARS, za kulturni program pa bo poskrbel Jure Tori, ki bo zaigral nekaj pesmi na akordion.

Dogodku sledita pogostitev in druženje.

Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite  tako, da se vpišete tukaj ali nas kontaktirate po telefonu 01 252 88 35 oziroma na elektronski naslov EPLjubljana@ep.europa.eu

Lepo vabljeni!

 

Ozadje:

Utemeljitev: Pobuda za razglasitev Svetovnega dneva čebel je »odličen primer spodbujanja medsebojnega razumevanja in spletanja trdnejših vezi med državljani na evropski ravni. S tem izjemnim uspehom in udejanjanjem čezmejnega ter mednarodnega sodelovanja je Čebelarska zveza Slovenije postala ambasadorka evropskega združevanja. Slovenski uspeh je hkrati tudi uspeh združene Evropske unije. Dokazuje, kako močni smo lahko Evropejci, če stopimo skupaj za uresničitev dobre ideje.«

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta - vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz 26 držav Evropske unije.

Več informacij: