skip to content
 
 
 
26/01/2018

Vabilo: Otvoritev Filmskih dnevov Lux v Idriji

V petek, 2. februarja ob 19. uri, vas vabimo v Filmsko gledališče Idrija, kjer si bomo skupaj ogledali zmagovalca filmske nagrade LUX Nečista kri (Sami Blood). Ogled filma je brezplačen!    

 

 

Prijave na dogodek zbiramo na povezavi http://bit.ly/prijava_LUX_Idrija. Po ogledu filma bo sledilo druženje ob prigrizkih. VABLJENI!

 

Program Filmskih dnevov LUX v Idriji:

Petek, 2. 2. ob 19.00: Nečista kri (Same blod)

Sobota, 3. 2. ob 19.00: Vestern (Western)

Nedelja, 4. 2. ob 19.00: 120 utripov na minuto (120 Battements par minute)

Program najdete tudi na https://www.idr.sik.si/si/kategorija/1601/

 

Kaj je nagrada LUX

Evropski parlament filmsko nagrado LUX (LUX film prize) podeljuje od leta 2007.

Mednarodna žirija izbere tri najboljše filme, končna odločitev, kdo med finalisti se bo sprehodil po rdeči preprogi Evropskega parlamenta, pa je v rokah evropskih poslancev, ki izglasujejo zmagovalca. Vsi trije filmi, ki so na ogled v več kot 100 kinematografih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih, so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem prek spletne strani luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi bo žreb določil izbranca, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovih Varih, kjer bodo razglasili zmagovalni film po izboru občinstva.

Z nagrado LUX Evropski parlament že enajst let pod žaromete postavlja filme, ki segajo v osrčje evropske javne razprave o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih, premislek o evropski identiteti in vrednotah kot tudi o kulturni in jezikovni raznolikosti, dveh temeljnih načelih Evropske unije, ki sta zapisani v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah.