skip to content
 
 
 

Pridružite se nam v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

09/09/2020

Dijaki in učitelji, vabimo vas, da se v šolskem letu 2020/21 pridružite našemu programu za srednje šole, skupaj z nami spoznate ustroj in delovanje EU ter z njo povezane teme in z aktivnim državljanstvom pokažete, da vam ni vseeno za vašo in našo prihodnost.

Program šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) se bo v šolskem letu 2020/21 v Sloveniji izvajal že peto leto zapored, vanj pa je bilo lani vključenih kar 60 izobraževalnih ustanov – srednjih šol in dijaških domov – ter več kot 650 dijakov.

S projektom želimo spodbuditi zavedanje o Evropski uniji in evropski parlamentarni demokraciji ter mladim na zabaven in inovativen način približati znanje o njenem ustroju, delovanju in vplivu na naša življenja. Dijaki in učitelji-mentorji boste preko različnih aktivnosti odkrivali, kaj pomeni biti evropski državljan, prednosti evropske integracije v vsakdanjem življenju, vlogo Evropskega parlamenta ter pomen aktivnega državljanstva za prihodnost Evrope.

Kaj program nudi sodelujočim šolam, dijaškim domovom, dijakom in mentorjem?

  • Šola z uspešno izvedbo programa pridobi enoletni častni naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in prejme plaketo, ki jo lahko izobesi na pročelju šole.
  • Sodelujoči dijaki okrepijo znanje in kompetence, kritično mišljenje in veščine aktivnega državljanstva.
  • Dijaki prejmejo naziv dijak ambasador Evropskega parlamenta in potrdilo o sodelovanju v programu.
  • Najboljši dijaki se udeležijo simulacije delovanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu v šolskem letu 2021/22 (če bodo epidemiološke razmere dovoljevale njihovo izedbo).
  • Mentorji poglobijo znanje o evropskih vsebinah in metodah poučevanja, s sodelovanjem v programu in z udeležbo na izobraževalnem seminarju pa lahko pridobijo točke za napredovanje v naziv.

Ne odlašaj, prijavi se!

Si želite vedeti več o delovanju Evropske unije, evropskih tematikah in aktivnem državljanstvu? Vas zanima sodelovanje v dinamičnem in razgibanem izobraževalnem projektu na to temo? Ste dijak ali učitelj in bi se tudi vi v prihodnosti udeležili simulacije Evropskega parlamenta v Strasbourgu?

Če ste na vsaj eno od zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilno, hitro izpolnite izjavo o sodelovanju (najdete jo v prilogi na koncu članka), nam jo pošljite na naslov, izpisna v dokumentu, in se nam pridružite v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta v šolskem letu 2020/21 ;)

Čas za prijavo imate do četrtka, 1. oktobra 2020.

Podrobnejše informacije o projektu najdete v priloženih dokumentih, za morebitna dodatna pojasnila v zvezi s programom pa nam pišite na EPljubljana@europarl.europa.eu.

Veselimo se (ponovnega) sodelovanja z vami!