skip to content
 

Naše poslanstvo

Evropski parlament je poleg Evropske komisije in Sveta EU ena od treh glavnih evropskih institucij skozi katere se 27 držav in 705 evropskih poslank in poslancev usklajuje in dogovarja za skupna pravila, ki potem veljajo za 450 milijonov evropskih državljank in državljanov.

 

Pisarna EP v Sloveniji je en del Evropskega parlamenta, ki deluje v Sloveniji zato, da na čim bolj konkreten način, ki je blizu Slovenkam in Slovencem, predstavlja delovanje Evropskega parlamenta in delo evropskih poslank in poslancev, ki vpliva tudi na nas tukaj v Sloveniji.

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je prostor, kamor lahko vedno pridete po informacije o tem, s čim se trenutno ukvarjajo poslanke in poslanci in o čem odločajo. Pisarna organizira forume za debato, okrogle mize, konference, delavnice, razstave in prireditve z namenom predstaviti ključne tematike, ki pomembno vplivajo na vsakdan Slovenk in Slovencev. V preteklem letu smo organizirali dogodke ne samo v Ljubljani, temveč tudi v Mariboru, Kopru, Postojni, na Jesenicah in v Celju. V prihodnje načrtujemo dogodke še v Kranju, Murski Soboti, Beli krajini, Novem mestu, Izoli in drugod po Sloveniji. Naš cilj je velikokrat kompleksno odločanje in sprejemanje zakonov približati Slovenkam in Slovencem ter jih povabiti, da se tudi sami vključijo vanj.

 

Pri tem Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko dela tudi z mediji, tako nacionalnimi kot regionalnimi, ki jih večkrat letno povabi tudi v Strasbourg in Bruselj, da si v živo ogledajo delovanje Evropskega parlamenta. Poleg tega pisarna organizira tiskovne konference, sodeluje v radijskih in TV oddajah ter je vedno na razpolago novinarjem za odgovore na njihova vprašanja.

 

Mladi so ključna skupina, ki jo nagovarja Evropski parlament. V preteklosti smo na temo "Združeni v miru" povabili k sodelovanju učence osnovnih šol, ki so se lotili literarnega, likovnega, fotografskega in plesnega ustvarjanja. Za dijake srednjih šol organiziramo tekmovanja Evrošola, preko katerih se je samo v letu 2020 kar 18 šol uvrstilo na simulacijo Evropskega parlamenta v Strasbourgu v Franciji. Organizirali smo dijaške debatne oddaje na ključne teme EU Gymnasium.eu, v okviru projekta Šole ambasadorke Evropskega parlamenta pripravljamo seminarje za učitelje srednjih šol o pomenu in konkretnih pristopih poučevanja Evropske unije v šolah in učitelje peljemo na strokovne ekskurzije v Bruselj. Za študente smo v preteklosti pripravljali tudi simulacijo Evropskega parlamenta z naslovom Postani evropski poslanec za en dan, organiziramo pa tudi delavnice na temo priložnosti, zaposlovanja, štipendij in pripravništev, ki jih nudi Evropska unija.

 

Evropski parlament vsako leto pripravi posebne aktivnosti za obeležitev vrednot, ki jih soglasno podpirajo evropske poslanke in poslanci: enakosti, za 8. marec, mir in solidarnosti, kot temelja Evropske unije, ob dnevu Evrope 9. maja, večkulturnosti in večjezičnosti s filmsko nagrado LUX in pomen svobode govora in misli ter zaščite človekovih pravic z nagrado Saharova.

 

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vsako leto pripravi tudi slavnostno prireditev, na kateri podeli nagrado Državljanu Evrope za delu na področju povezovanja evropskih narodov in premoščanja meja. V letu 2018 so to nagrado, denimo, prejeli predstavniki Čebelarske zveze Slovenije, pred njimi pa tudi številni drugi ugledni Slovenci.

 

Dogodke, dejavnosti in publikacije Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji lahko spremljate na naši spletni strani www.europarl.si oziroma na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter. Veseli bomo, če nas boste spremljali, se udeležili naših dogodkov ter na njih aktivno sodelovali. Evropski parlament in evropski poslanci so tukaj za vas, izkoristite to priložnost!