skip to content
 
 
 
16/06/2017

Več kot 400 dijakov na zaključnem dogodku EP za mlade

V Festivalni dvorani v Ljubljani je potekal »DOGODEK EP ZA MLADE 2017: Nove ideje za prihodnost EU!« To je bil zaključni dogodek, ki je vključeval vse programe EP za mlade v letošnjem šolskem letu.

Več kot 400 mladih iz 29 srednjih šol in dijaških domov širom Slovenije, iz vseh regij in poleg gimnazij iz kar 32 različnih strokovnih usmeritev, je izpolnilo pogoje za pridobitev naziva Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in nazivov dijak/mentor ambasador Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci so v pogovoru z mladimi izpostavili, da je poznavanje odločitev in delovanja EU pomembno, saj zelo konkretno vpliva na naše življenje v Sloveniji ter jih spodbudili, da znanje ki so ga pridobili uporabijo za aktivno državljanstvo.

Lojze Peterle je mlade spodbudil da »ne razmišljajo iz kako velike države so, ampak kako velik projekt imajo.«

Tanja Fajon je poudarila, da »kljub razlikam in težavam s katerimi se sooča EU, ni alternative medsebojnemu sodelovanju v Evropi.«

Romana Tomc je s primerom iz šolskih klopi odrazila pomen skupnih dogovorov v EU: »Predstavljajte si, da se morate v razredu 28 dijakinj in dijakov dogovoriti kam greste na končni izlet in če se vam ne uspe dogovorit: izlet odpade!«

Franc Bogovič je navedel več konkretnih projektov EU, ki jih je vredno spremljati in pri njih sodelovati, med drugim Erasmus+, Energetsko unijo in Horizon 2020. 

Patricija Šulin je mlade povabila, da izkoristijo priložnosti EU, da se učijo jezike in da kmalu uporabijo zastonj karto za vlak Interrail za potovanje z vlakom po Evropi.

Vodja informacijske pisarne EP v Sloveniji Klemen Žumer se je zahvalil ravnateljem in mentorjem, da so prepoznali pomen poznavanja EU in ga zavzeto prenesli med dijake ter dijakom, ki so pokazali, da jim ni vseeno in jih zanima širši svet v katerem živijo. V imenu ministrice za izobraževanje, znanost in šport je prisotne nagovoril tudi Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja.

Cilj programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je ponuditi srednješolcem možnost, da bolje spoznajo EU in Evropski parlament, ter odločitve in zakone, ki jih tam za vse nas sprejemajo evropske poslanke in poslanci. Tega znanja mladi v Sloveniji veliko premalo dobijo skozi redne šolske kurikule.

Današnji dogodek je bil prvi tak dogodek za mlade iz vse Slovenije. Slovenija se je s prvo generacijo ambasadork in ambasadorjev EP pridružila projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki poteka po šolah po celi EU. S tem nadgrajujemo številne aktivnosti za mlade, kot so Gymnasium, Evrosola, Priloznosti.eu, Erasmus+ - prek katerih z mnogimi srednjimi šolami v Sloveniji Evropski parlaemnt že dlje časa tesno sodeluje.

Celoten program je vseboval tudi zabavno poučne nastope stand-up komika (Boštjana Gorenca - Pižame), nastop improvizacijske skupine (KUD Kiks) ter glasbo (Trkaj in Nipke); mladi pa so na koncu razrezali tudi veliko torto EU.

Program Šola Ambasadorka Evropskega parlamenta v Sloveniji izvaja Informacijska pisarna EP v sodelovanju s Socialno akademijo in FDV.