skip to content
 
 
 
27/05/2019

Volitve so zaključene, a delo se nadaljuje

Evropski praznik demokracije je mimo. Med 23. in 26. majem smo Evropejci oddali glasove na volitvah v Evropski parlament in tako določili smer, v katero se bo EU razvijala v prihodnje. Tudi po zaslugi vseevropske kampanje Tokrat grem volit se je volitev udeležilo precej več ljudi kot leta 2014, s čimer smo volivci prvič po letu 1979 obrnili konstantno padajoči trend udeležbe na evropskih volitvah.

Tokratnega glasovanja se je udeležilo skoraj 51 odstotkov evropskih volivcev (leta 2014 42,6 odstotka), podrobne rezultate volitev, tako na evropski kot na nacionalnih ravneh, pa najdete na tej povezavi. Precej manj obetavna je bila z nekaj več kot 28 odstotki udeležba v Sloveniji, s čimer smo se uvrstili na rep osemindvajseterice. A vendarle ne gre obupavati, tudi v Sloveniji je bil s tem rezultatom odločno obrnjen padajoči trend s prejšnjih volitev (leta 2014 24,55 odstotka), za kar se lahko iskreno zahvalimo tudi požrtvovalnim prostovoljcem kampanje Tokrat grem volit.

Klikni na grafiko za podrobnejše rezultate.

To pa seveda ni dovolj. Dejstvo, da se volitev udeleži samo vsak četrti slovenski volivec, ne more biti dobra novica za demokracijo v naši državi. A krepitev aktivnega državljanstva in politične participacije je tek na dolge proge, rezultati tovstnih prizadevanj pa se bodo pokazali šele na dolgi rok.

V Evropskem parlamentu smo se odločeni podati na to pot in s tem nadaljevati prizadevanja kampanje Tokrat grem volit. Upamo, da lahko pri tem računamo tudi na vašo podporo in pomoč, dragi prostovoljci. Nekaj podrobnosti bomo že te dni razkrili na kmalu prenovljeni spletni strani tokratgremvolit.eu, predvsem pa nas čaka obdobje, ko bomo staknili glave in poskušali dognati kar najboljšo pot do skupnega cilja - politično aktivnejše družbe. In pri tem bomo izjemno hvaležni za vse vaše ideje in predloge.

Dotlej pa predvsem hvala vam, prostovoljke in prostovoljci, da ste nam pomagali obrniti trend udeležbe na evropskih volitvah, in hvala vsem volivcem, ki ste oddali svoj glas na nedeljskih volitvah. S tem ste pomagali graditi boljšo Slovenijo in boljšo Evropo.

V njej nas bodo v prihodnjem mandatu predstavljali evropski poslanci iz Slovenije (od leve proti desni) Milan Zver (SDS/EPP), Ljudmila Novak (NSi/EPP), Milan Brglez, Tanja Fajon (SD/S&D), Klemen Grošelj, Irena Joveva (oba LMŠ/ALDE), Franc Bogovič (SLS/EPP) in Romana Tomc (SDS/EPP).