skip to content
 
 
 
07/05/2020

Vsakodnevni junaki v boju proti pandemiji

S spletnim projektom Vsakodnevni junaki se zahvaljujemo vsem tistim, ki so se v kriznih časih nesebično in solidarno pridružili boju proti covidu-19.

Hitro širjenje novega koronavirusa je skoraj povsem ustavilo življenje v Sloveniji, Evropi in po svetu, njegove posledice pa bomo čutili še veliko časa. Toda virus, ki ne pozna meja, je obenem jasno poudaril tudi spoznanje, da skupna grožnja zahteva skupni odziv in da je brez sodelovanja in solidarnosti ne bomo mogli premagati.

V spopad s pandemijo se je nemudoma vključila izjemno številčna in pestra mreža posameznikov in organizacij, ki so vsak na svoj način pripomogli k ustavljanju širjenja virusa, omejevanju posledic pandemije in pomoči vsem tistim, ki so jo v tem času še posebej potrebovali.

Od zdravstvenih delavcev, ki so neposredno zdravili in skrbeli za obolele, skrbnikov v še posebej hudo prizadetih domovih za ostarele, zaposlenih v trgovinah in drugih, ki so skrbeli, da oskrba normalno poteka in da osnovni družbeni sistemi delujejo čim bolj nemoteno, znanstvenikov, ki so se lotili proučevanja širjenja bolezni ter iskanja ustreznih metod zdravljenja in cepiv, do množice zaposlenih v civilni zaščiti, gasilskih društvih, Rdečem križu in drugih organizacijah, ki so podprli najbolj pomoči potrebne, učiteljic in učiteljev, ki skrbijo, da učenci, dijaki in študenti tudi na daljavo krepijo svoje znanje, modnih oblikovalk, ki so šivale zaščitne maske, podjetnikov, ki so vsak na svoj način priskočili k reševanju skupne težave, glasbenikov, študentov, ...

Če je kriza na eni strani boleče razgalila ranljivost sodobne civilizacije, je zaradi nje hkrati jasno, da solidarnost in vzajemna pomoč še zdaleč nista utonila v pozabo in da še kako živita med nami.

Tudi zato smo se odločili zahvaliti vsej tej široki množici dobrodelnežev, ki so ali po službeni dolžnosti ali prostovoljno prispevali vsak svoj del k temu, da je Slovenija ena od uspešnejših držav v spopadu s pandemijo in da lahko iz nje izidemo boljši kot smo vanjo potonili.

Spremljajte naše objave na Facebooku, Instagramu in Twitterju in spoznajte naše Vsakodnevne junake v boju proti pandemiji covida-19.

Gotovo smo katerega tudi pozabili, zato opozorite nanj oziroma nanjo sami. Objavite njihovo sliko, opišite aktivnost v boju proti krizi, dodajte ključnika #EvropejciProtiCOVID19 in #vsakodnevnijunaki ter tako poskrbite, da njihov prispevek ne bo utonil v pozabo.

Hvala vam. Ostanite zdravi.