skip to content
 
 
 
20/12/2017

Z evropskimi poslanci o zaposlitvenih možnostih v EU za mlade

Letošnjega sklopa delavnic Priložnost.EU, ki so potekale tekom jeseni, se je udeležilo več kot 250 mladih, ki so z evropskimi poslanci in svetovalci različnih zaposlitvenih organizacij in institucij odkrivali delovanje Evropskega parlamenta za mlade, zaposlitvene možnosti v institucijah EU in drugih državah Evropske unije.

Udeleženci v pogovoru z evropskima poslancema Tanjo Fajon in Francem Bogovičem
Udeleženci v pogovoru z evropskima poslancema Tanjo Fajon in Francem Bogovičem

 

 

Projekt Priložnost.EU je letos zajemal 5 zaposlitvenih delavnic po vsej Sloveniji: v Celju, Ljubljani, Zagorju ob Savi, Novi Gorici in Mariboru.  Delavnici v Celju in Zagorju ob Savi sta potekali pod sloganom »Razišči EU, odkrij sebe!«  Osrednja gosta celjske delavnice sta bila evropska poslanca Tanja Fajon (S&D) in Franc Bogovič (EPP).

»Bodite pogumni in drzni, sledite svojim sanjam in naj vas ovire ne prestrašijo,« pa je mlade pozvala poslanka Tanja Fajon in dodala, da je konkurenca velika ter da štejeta vsako znanje in izkušnja. Evropski poslanec Franc Bogovič pa je dodal: »Ne obupajte, če dobite deset negativnih odgovorov za službo, vztrajajte naprej in boste dobili pravega.«

Delavnice v Ljubljani, Novi Gorici in Mariboru so bile namenjene predvsem študentom in mladim iskalcem zaposlitve. Tudi v Ljubljani je bil gost delavnice evropski poslanec Franc Bogovič, ki je še enkrat poudaril  "Zanimajo nas mladi, ki bi radi občutili delovanje ustroja EU, vstopili v neznan prostor in izpolnili svoj čas z novimi izkušnjami. Ne zanimajo nas le študenti specifičnih področij."

Izkušnje in nasvete glede zaposlovanja v institucijah EU je delil tudi vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta Klemen Žumer, na delavnicah pa so sodelovali tudi Sonja Majcen, vodja Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska, Nina Beja, vodja mednarodnih programov v MC Zagorje, EURES svetovalki Mateja Grajzar in Nastja Raj.

Izkušnje iz prve roke so podali tudi Eva Ločniškar, udeleženka mladinskih izmenjav v okviru programov Erasmus+,  Eduardo López Siles, EVS prostovoljec iz Španije ter stažista v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta Maruša Gorišek in Luka Škoda.

Tudi letošnje delavnice Priložnost EU so vzbudile veliko zanimanje mladih in željo, da bi delavnice izpeljali tudi v drugih mestih po Sloveniji, zato Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji za prihodnje leto že načrtuje naslednji sklop info-delavnic Priložnost EU, do takrat pa bodo mladi, ki jih zanimajo EU priložnosti, o le-teh obveščeni preko mesečnih obvestilnikov, ki jih IPEP pripravlja v okviru projekta.

Fotografije z dogodkov so dostopne tukaj.