skip to content
 
 
 

Novice

Skupina novinarjev iz 28 držav članic je napovedala tožbo zoper Evropski parlament na Sodišču EU zaradi zavrnjenega dostopa do informacij o javni porabi sredstev 751 evropskih poslancev.
Slovenski film Razredni sovražnik je med tremi finalisti za filmsko nagrado Lux, je danes v Rimu razglasila novoizvoljena predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Silvia Costa. Druga dva finalista sta francoski film "Bande de filles" (Tolpa deklet) in poljsko-danska koprodukcija "Ida". Zmagovalec bo znan 17. decembra. V četrtek pa se je zaključilo drugo julijsko plenarno zasedanje, katerega osrednja točka je bila izvolitev Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije. Evropski poslanci so se prav tako dotaknili konfliktnih območij in poskušali najti odgovore na nasilje v Gazi, Iraku in Ukrajini. Odločali pa so tudi o prihodnjem obsegu trgovanja med ZDA in EU. V Spletnih novicah vam predstavljamo tudi nekatere nove predsednike nekaj poslanskih skupin. Do septembra se od vas poslavljamo in vam želimo prijetno dopustovanje.
Obeta se nam že drugo plenarno zasedanje v tem mesecu. Ta teden bodo poslanci glasovali o kandidatu za predsednika Komisije Jean-Claudu Junckerju, morda pa bodo postavili ovire za trgovinski sporazum med EU in ZDA. Na dnevnem redu bo tudi pereč problem brezposelnosti mladih, poslanci pa se bodo dotaknili še evropske direktive o porodniškem dopustu. V Spletnih novicah vam razkrivamo tudi skrivnosti barv na koledarjih Evropskega parlamenta.
Pozdravljeni v poletni ediciji Spletnih novic, ki jih za vas pripravlja Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Pretežni del številke tokrat namenjamo plenarnemu zasedanju, ki bo od 01.do 03. julija potekalo v Strasbourgu. Prva naloga novega sklica je izbira predsednika Evropskega parlamenta, na tokratni seji pa bodo podporo dobili tudi podpredsedniki in kvestorji. Evropski parlament se bo prav tako seznanil s prednostnimi nalogami italijanskega predsedovanja Svetu EU.
Volitve so končane, na podiju Evropskega parlamenta pa vrši pred julijskim zasedanjem. Veliko vprašanj bo našlo odgovor v tem mesecu. Naštejmo zgolj nekaj najbolj očitnih: Katere politične skupine bodo sestavljale novi Parlament in katere se bodo oblikovale na novo? Kakšno bo njihovo sodelovanje? Kdo bo predsednik Evropskega parlamenta? Kdo bodo predsedniki parlamentarnih odborov? Kdaj se bo oblikovala nova Evropska komisija in kdo bo njen predsednik? Ta vprašanja in še kaj, v prvih junijskih Spletnih novicah v letu 2014.
VEČ