skip to content
 
 
 

Splošne informacije

 

Spremljanje plenarnih zasedanj v Strasbourgu in Bruslju

©European Parliament/Pietro Naj-Oleari
©European Parliament/Pietro Naj-Oleari

Preko Informacijske pisarne je možno spremljati plenarna zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu oz. Bruslju. Evropski parlament pri tem novinarju krije stroške prevoza (po predložitvi računa za letalsko karto in vstopnih kuponov za letalo oz. računa za vozovnico za vlak) ter nadomestilo za čas bivanja (za kritje stroškov namestitve in prehrane) v višini 180 evrov/noč.

V stavbah Parlamenta je novinarjem na voljo medijsko središče, avdiovizualni mediji pa lahko izkoristijo uporabo popolne avdiovizualne produkcije in tehnike.

Za spremljanje sej se morajo novinarji prijaviti preko Informacijske pisarne.

Koledar plenarnih zasedanj za leto 2015
Koledar plenarnih zasedanj za leto 2016
 

Redno obveščanje medijev med plenarnim zasedanjem

Med plenarnimi zasedanji Evropskega parlamenta Informacijska pisarna po elektronski pošti in na svoji spletni strani medije redno obvešča o dogajanju na plenarnem zasedanju. Pred vsakim plenarnim zasedanjem mediji prejmejo napovednik plenarnega zasedanja, v katerem so zbrani glavni poudarki, med samim zasedanjem pa redna obvestila za javnost o odločitvah, ki jih je Parlament sprejel.

Na listo pošiljanja se lahko prijavite pri tiskovnemu predstavniku Informacijske pisarne.

Tiskovna služba Evropskega parlamenta
Seznam tiskovnih predstavnikov
Napovednik plenarnega zasedanja
Dnevni red plenarnega zasedanja
 

Tedenske Spletne novice Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji

Informacijska pisarna vsak petek pripravlja Spletne novice, kjer so zbrani pomembnejša poročila iz preteklega tedna in napovedi dogodkov za prihajajoči teden. Vsa besedila so oblikovana za objavo, dodane pa so jim ustrezne povezave z dodatnimi vsebinami (prispevki spletne televizije EuroparlTV, dokumenti, sporočila za javnost, ipd.).

Za prejemanje Spletnih novic se lahko prijavite pri tiskovnemu predstavniku Informacijske pisarne.

Spletne novice Informacijske pisarne Evropskega parlamenta
Prijava na Spletne novice
 

Seminarji za novinarje v Bruslju

Tako Evropski parlament centralno, kot Informacijska pisarna večkrat letno organizirata seminarje za novinarje v Bruslju.

Centralni seminarji

Pred obravnavo pomembnejših tem Evropski parlament organizira eno ali dvo dnevne seminarje, kjer se novinarjem temo podrobneje predstavi. Poleg povabljenih novinarjev, na seminarjih sodelujejo tudi evropski poslanci, ki predstavijo svoje poglede na tematiko.

Evropski parlament za udeležbo na seminarju novinarju krije stroške prevoza (po predložitvi računa za letalsko karto in vstopnih kuponov za letalo oz. računa za vozovnico za vlak) ter nadomestilo za čas bivanja (za kritje stroškov namestitve in prehrane) v višini 180 evrov/noč.

O seminarjih novinarje obvešča tiskovni predstavnik Informacijske pisarne.

Seminarji, ki jih organizira Informacijska pisarna

Informacijska pisarna dvakrat letno (običajno spomladi in pozno jeseni) organizira tridnevne izobraževalno informativne seminarje v Bruslju, kjer se novinarji lahko podrobneje seznanijo z delom Evropskega parlamenta. Seminarji poleg pogovora s slovenskimi evropskimi poslanci, obiska Parlamentarija (centra za obiskovalce Evropskega parlamenta) in avdiovizualnega oddelka Parlamenta, običajno zajema tudi obisk Evropske komisije in Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji.

Informacijska pisarna za udeležbo na takih seminarjih krije vse stroške (bivanje, prevoz na relaciji Ljubljana-Bruselj-Ljubljana, prevoz po Bruslju in obroke).

O seminarjih novinarje obvešča tiskovni predstavnik Informacijske pisarne.

 

Avdiovizualne zmogljivosti Evropskega parlamenta

Evropski parlament vsem zainteresiranim medijem nudi uporabo svojih avdiovizualnih zmogljivosti v Bruslju in Strasbourgu. Mediji lahko za poročanje o Parlamentu in njegovih dejavnostih, delu evropskih poslancev in stalnih temah oz. aktualnih vprašanjih, ki so povezane z dejavnostmi Parlamenta zmogljivosti uporabijo brezplačno (z izjemo stroškov prenosa ali povezave).

Vse informacije glede uporabe avdiovizualnih storitev so na voljo na spletni strani avdiovizualnega oddelka.

Za dodatne informacije glede uporabe avdiovizualnih storitev se lahko obrnete na Janjo Gaberšek (janja.gabersek@ep.europa.eu; TEL: +32 228 32038).

Spletna stran avdiovizualnega oddelka Evropskega parlamenta
 

EuroparlTV - spletna televizija Evropskega parlamenta

Spletna televizija Evropskega parlamenta EuroparlTV redno objavlja prispevke (oddaje, intervjuje, novice, razprave) z različnih področij delovanja Evropskega parlamenta.

Program je na voljo v vseh 24 uradnih jezikih EU (s podnapisi). Material je brezplačno na voljo vsem medijem. Prispevki se lahko objavijo na spletu, za televizijsko predvajanje pa je možno pridobiti tudi prispevke v boljši kakovosti. Zaradi sledljivosti objav Evropski parlament predlaga podpis neobvezujočega memoranduma, ki za pogodbeni strani nima nobenih pravnih ali finančnih posledic.

Spletna stran spletne televizije EuroparlTV
 

Dodatne informacije
Saša Golob
tiskovna predstavnica pisarne
aleksandra.golob@europarl.europa.eu
TEL: (01) 252 88 31
GSM: (040) 852 862

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
Dunajska 20, 1000 Ljubljana
TEL: (01) 252 88 30
FAX: (01) 252 88 40
epljubljana@ep.europa.eu