skip to content

 
 
 

Evrošola

V spodnjem linku je na voljo posodobljeno gradivo za EVROŠOLO

Simulacija Evropskega parlamenta Evrošola je edinstvena priložnost, ki mladim, od 16 do 18 let, omogoča, da neposredno izkusijo, kako evropska integracija deluje v praksi.  

 

V okviru Evrošole dijaki iz celotne Evrope za en dan zavzamejo plenarno dvorano v Strasbourgu, v svoje roke prevzamejo odločitve, ki jih sprejemajo evropski poslanci, ter spoznajo, kako poteka oblikovanje stališč in odločitev o aktualnih vprašanjih, ki potem določajo naš evropski vsakdan.   

Evropski parlament že več let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o Evropski uniji, njenih institucijah, državah članicah ter njihovi politični ureditvi.

V obliki simuliranega dela institucije izvaja redna srečanja dijakov iz 28 držav članic, ki potekajo na sedežu parlamenta v Strasbourgu.

Na enodnevni obisk Evropskega parlamenta je vsakokrat povabljenih približno 600 dijakov in celotne Evropske unije, ki se v okviru šolskega programa ukvarjajo z Unijo in dokazujejo svoje znanje o njej. Namen obiska Evropskega parlamenta je:

  • spoznavanje delovanja evropskih institucij,
  • spoznavanje evropske zakonodaje, delovanja in postopkov odločanja Evropskega parlamenta,
  • spoznavanje aktualnih tematik in vprašanj, s katerimi se srečuje Evropska unija,
  • razvoj zavesti mladih o njihovi vlogi pri oblikovanju Evrope prihodnosti,
  • spoznanje, da je treba vlagati v parlamentarno demokracijo in temeljne pravice,
  • mladim omogočiti, da izrazijo svoje mnenje.

Udeleženci spoznajo delovanje in odločanje Evropskega parlamenta, ki deluje kot edini neposredno izvoljeni organ v Evropski uniji in kot tak predstavlja steber demokracije in demokratičnih procesov širše evropske skupnosti.

V večjezičnih delovnih skupinah – simuliranih parlamentarnih odborih, pripravljajo rešitve za aktualna evropska vprašanja, pri čemer razpravljajo, se pogajajo in zavzemajo stališča do njih. Vse to v jeziku, ki ni njihov materni, navadno je to angleščina, uporabljata pa se še francoski in nemški jezik.

Izkupiček so parlamentarne resolucije o aktualnih vprašanjih, o katerih mladi glasujejo na plenarnem zasedanju.

Tako okrepijo svoja jezikovna znanja in izboljšajo retorične večine. Hkrati pa je udeležba odlična priložnost, da se med seboj spoznajo ter sklenejo nova poznanstva in prijateljstva z vrstniki iz vseh držav Evropske unije.

 

KAKO DO VSTOPNICE ZA STRASBOURG? – NACIONALNI IZBOR ZA EVROŠOLO

Vsako šolsko leto Informacijska pisarna Evropskega parlamenta razpiše tekmovanje in izbere najboljše ekipe dijakov slovenskih srednjih šol, ki nato odpotujejo na simulacijo Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Izbori za Evrošolo se organizirajo z namenom, da med dijaki spodbudijo zanimanje za sodelovanje pri odločanju o evropskih zadevah, na način, da:

  • spoznajo svoje možnosti sodelovanja in procese oblikovanja evropske zakonodaje,
  • oblikujejo rešitve za vprašanja, ki jih najdemo na dnevnem redu Evropskega parlamenta, pri tem pa preučijo alternativne možnosti, saj jih obravnavajo s stališč različnih političnih skupin,
  • sodelujejo v dinamičnem ekipnem tekmovanju v obliki zanimivih testov in kvizov o Evropski uniji.

Evropski poslanci, ki se udeležujejo dogodkov, z mladimi sodelujejo pri iskanju inovativnih rešitev za aktualna evropska vprašanja.

Ekipo na tekmovanje prijavi njen mentor na šoli, v odzivu na razpis, ki ga srednjim šolam tekom šolskega leta posreduje Informacijska pisarna EP v Sloveniji.

Dodatne informacije
epslo.evrosola@gmail.com  
severina.sluga@ep.europa.eu

 

Obiščite profil Evrošole na Facebooku
Obiščite profil Evrošole na Facebooku