skip to content

 
 
 

Gymnasium

Na prvem programu Radia Slovenija potekajo radijske debate za mlade Gymnasium.EU. V njih imajo dijakinje in dijaki slovenskih srednjih šol priložnost, da povedo svoje mnenje o evropskih temah. Vsako sredo ob 20. uri z voditeljema Nadjo Petauer in Alešem Ogrinom obravnavajo  zadeve o katerih istočasno teče razprava v Evropskem parlamentu. V debati se mladim z veseljem pridružijo tudi slovenski evropski poslanke in poslanci.

V sezoni 2016 so ekipe odlično opravile z zahtevno nalogo, da oblikujejo svoje “zakonodajne predloge“ za reševanje perečih vprašanj evropske celine. V oddajah Gymnasium.eu so jih pogumno zagovarjale. Slednje pa zahteva učinkovito argumentacijo stališč, ki od ekip terja raziskovanje nasprotujočih si plati istega problema, s čimer razgibajo svoje sposobnosti kritičnega mišljenja, timsko delo pa ublaži morebitne strahove pred prvimi javnimi nastopi pred radijskim mikrofonom.

Poleg evropskih poslancev, ki se mladim v debati vselej z velikim veseljem pridružijo, dijake z zadnjimi informacijami iz EU, tedensko v studiu spremlja vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, Klemen Žumer, ki je hkrati član strokovne komisije, ki dodeli točke najboljšim. Za svojo priljubljeno ekipo lahko glasujejo tudi poslušalci oddaj, s prispevanjem všečkov na Facebook strani Program z mlade.

Zmagovalce, ki v pogosto zelo tesnem piramidnem boju uspešno opravijo z vsemi nasprotniki, Informacijska pisarna nagradi z dvodnevnim obiskom simulacije Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer z debato o aktualnih vprašanjih integracije nadaljujejo v veliki plenarni dvorani, z vrstniki iz vseh 28 držav članic EU.

 

Zaključni dogodek Gymnasium.EU

Tudi v sezoni 2016 so se finalisti oddaj udeležili zaključnega dogodka Gymnasium.eu, 15. aprila v Ljubljani, kjer so se v živo srečali z evropskima poslancema dr. Igorjem Šoltesom (Zeleni/ESZ) in Francem Bogovičem (ELS). Zanimanje mladih za evropske zadeve in odlično poznavanje dela evropskih poslancev sta ju navdušila.

Dogodka se je udeležila tudi radijska ekipa 1. programa Radia Slovenija. Odgovorni urednik, dr. Andrej Stopar, je povedal, da so skupaj z novinarji in voditeljema, v procesu nastajanja oddaj, opazili precejšen napredek mladih v suverenem javnem nastopanju in oblikovanju svojih stališč.

Novinarji RTV Slovenija so zelo zadovoljni z odmevnostjo radijskega projekta, ki je – kot pravijo – »presegel pričakovanja in dokazuje, da je zanimanje za evropske politike in dogajanje v EU med mladimi veliko.«

 

Mladi so v projektu Gymnasium.eu opazili naslednje prednostni in pozitivne lastnosti:

  • Mladi se seznanijo z osnovami delovanja Evropske unije in Evropskega parlamenta.
  • Z delovanjem EU so se seznanili tudi njihovi starši in drugi starejši poslušalci, ki jim pogosto primanjkuje poznavanja delovanja integracije.
  • Mladi se naučijo razpravljati o pogosto kontroverznih temah na spoštljiv in uravnotežen način ter v skladu z demokratičnimi standardi, ki veljajo v Evropskem parlamentu.
  • Mladi se naučijo javnega nastopanja in nastopanja v živo pred mikrofonom.
  • Javno izpostavljanje okrepi samozavest mladih in jih nauči artikuliranega podajanja svojih mnenj in stališč o posamezni tematiki.
  • Ekipni nastopi okrepijo motivacijo mladih.
  • Radijska ekipa med udeleženci lahko prepozna potencialnega radijskega moderatorja/bodočega sodelavca.
  • Mladi spoznajo evropske poslance in jim zastavijo konkretna vprašanja o temah, o katerih razpravlja Evropski parlament.