skip to content
 
 
 
15/06/2018

Zaključni dogodek EP za mlade pritegnil več kot 450 mladih

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je ob koncu šolskega leta 2017/18 pripravila zaključno prireditev v okviru izobraževalnega programa Šola ambasadorka EP, v katerem letos sodeluje več kot 560 mladih iz 49 srednjih in poklicnih šol ter gimnazij iz vse Slovenije.

Pred začetkom šolskih počitnic je Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji povabila vse dijakinje in dijake, ki so v letošnjem letu sodelovalu v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) ne podelitev priznanj in plaket ter razpravo z evropskimi poslanci o tematikah, ki jih zanimajo. Razpravo je vodil Igor Evgen Bergant, za dobro voljo pa je poskrbel igralec Klemen Slakonja. Prireditev v Festivalni dvorani je potekala pod naslovom "EYE Slovenija – Imaš moč, izberi Spitzenkandidata!".

Vodja informacijske pisarne EP v Sloveniji Manja Toplak se je v uvodnem pozdravu zahvalila vsem sodelujočim ter izpostavila uspeh programa EPAS, saj smo po številu sodelujočih dijakov že prehiteli številne države EU. »Stereotip, da mladino nič ne zanima, absolutno ne drži«, je izpostavila, mlade pa opozorila na volitve naslednje leto v upanju, da ne bo ostalo doma 85 odstotkov mladih kot se je to zgodilo na prejšnjih.

Dogodka in razprave z mladimi so se udeležili tudi evropski poslanki Romana Tomc (EPP) in Tanja Fajon (S&D) ter poslanca Franc Bogovič (EPP) in Igor Šoltes (Zeleni), ki so z mladimi razpravljali o naslednjih temah: lažne novice, enotni digitalni trg, krožno gospodarstvo, brezposelnost mladih in evropske volitve 2019.

Romana Tomc (EPP) je poudarila, da so se lažne novice z večjo uporabo novih tehnologij »izjemno razširile in jih je težko ustaviti, lahko jih le poskusimo omejiti«. Ob tem pa opozorila, da je »nadzor nad družbenimi omrežji začetek konca, saj mora obstajati svoboda govora, objavljanja, pomembna pa je ozaveščenost uporabnikov, ki bodo ločevali dobro od slabega«, saj lažne novice niso samo stvar novinarjev.

Tanja Fajon (S&D) je opozorila na potrebo po večji regulaciji sodelovanja z večjimi medijskimi platformami in vsebin, ki se pojavljajo na njih. Svobodo na spletu je vsekakor treba braniti, saj si jo vsi želimo, »hkrati pa je treba braniti tudi avtorje in lastnike pravic.«

Franc Bogovič (EPP) je izpostavil zanimiv podatek, da se lažna novica širi kar 70 odstotkov hitreje od resnične novice, zaradi česar sta pomembni regulacija in ozaveščanje. Pri vprašanju krožnega gospodarstva je izpostavil pomen spremembe miselnosti. »Model vzeti, uporabiti, zavreči, je preživet«, potrebno je »najti rešitve v smeri ohranjanja okolja in reciklaže, glede česar je Evropa avantgardna, saj evropske politike vse bolj podpirajo krožno gospodarstvo in digitalizacijo, ki bo pripomogla k spremembi poslovnih modelov.«

Igor Šoltes (Zeleni) je izrazil skrb, ker »umazane tehnologije, ki manj stanejo, vodijo v selitev v države, kjer so nižji okoljski standardi«. Evropa mora v svojih prizadevanjih »uporabiti ves svoj vpliv za zmanjšanje izkoriščanja okolja in ljudi ter bolj zeleno in čisto okolje, kjer bomo dihali brez lažnih novic.« Prav tako bi prepovedal izdelke za enkratno uporabo, saj bo sicer do 2025 potrebovali »4 planete zemlje za predelavo odpadkov, tonaža plastike pa bo kmalu večja od tonaže rib v oceanih.«

Cilj programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je ponuditi srednješolcem možnost, da bolje spoznajo EU in Evropski parlament, ter odločitve in zakone, ki jih tam za vse nas sprejemajo evropske poslanke in poslanci. Tega znanja mladi v Sloveniji veliko premalo dobijo skozi redne šolske kurikule. 

Na dogodku je bila predstavljena tudi aplikacija "Tokrat grem volit" in thistimeimvoting.eu kot uvod v evropske volitve 2019.